Co je to čečera? Význam slova z tradiční písně zjišťovali vědci až v Bělorusku

Události v regionech: Nový zpěvník valašských písní (zdroj: ČT24)

Oživit zapomenuté staleté lidové písně z archivů Akademie věd má nový, v pořadí už třetí zpěvník lidových písní Zlínského kraje, tentokrát ze Vsetínska. V tištěné i elektronické podobě má zdarma sloužit hlavně hudebním souborům a školám. Pro pochopení dobových výrazů museli výzkumníci spolupracovat i s lingvisty ze zahraničí.

Nejnovější zpěvník obsahuje víc než 270 drobných hudebních pokladů pocházejících ze stovky obcí Vsetínska. „Zpěvník je pro nás i hodnotným pramenem při další práci třeba při natáčení v rozhlase,“ přibližuje zpěvačka a pedagožka ZUŠ Kostka ve Vsetíně Klára Blažková.

Vydané písně si pochvalují i etnologové. „Ani jsem netušila, jaké bohatství je v těch archivech ukryto a kolik písní opravdu už dnes nikdo nezná,“ hodnotí Lucie Uhlíková, etnoložka z Etnologického ústavu Akademie věd.

S pochopením některých slov zakonzervovaných ve staletých textech pomáhá nově přidaný nářeční slovník. „Kvůli jednomu konkrétnímu slovu, a to je čečera, jsme dokonce museli napsat až do Minsku běloruské lingvistce,“ upozorňuje etnoložka Uhlíková.

Vědci dospěli k závěru, že čečera nejspíš není zpěvný pták, ale skupina hvězd nízko nad obzorem známá jako Plejády. Hudební obzory milovníků folkloru za rok rozšíří plejáda dalších nově vydaných písní, pro změnu hanáckých, z Kroměřížska.