Pustějovský před sněmovní komisí odmítl podíl Dezy na otravě Bečvy. Geuss se postavil za práci inspekce

Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Členové sněmovní vyšetřovací komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí (ČŽIP) Erika Geusse. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, tak konkrétní před novináři nebyla.

„Na základě informací, které mám k dispozici, mohu říci, že (Deza) za tím (ekologickou havárií) nestála,“ uvedl Pustějovský, jenž je také poslancem hnutí ANO. Ve dvou následujících měsících po události, tedy v říjnu a v listopadu, se podle něho ve společnosti uskutečnilo osm prověrek. „A v podstatě nepotvrdilo se ani v jednom z těch případů, že bychom mohli být zdrojem znečištění,“ poznamenal. 

Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), byla podle Pustějovského úplně prvním kontrolovaným subjektem. „My jsme byli opravdu subjekt, který byl první na ráně, a proto byl první i mediálně podezírán, že se to tam stát mohlo,“ řekl. Pozornost na vyústění jiného kanálu do Bečvy, vedoucího z Rožnova pod Radhoštěm, se zaměřila podle Pustějovského až po několika dnech. Dezu jako možného původce otravy již dříve vyloučila ČIŽP i znalec, který zpracovával posudek pro policii.

Geuss při slyšení podle Pěnčíkové některé záležitosti vyvrátil, u dalších podle ní zůstávají pochyby, Tkadleček se postavil za kroky policie. „Já jsem úředník, tohle je politické jednání. ČIŽP jednala profesionálně a odvedla skvělou práci. Na tom budu trvat,“ uvedl Geuss. „Z jeho pohledu je zřejmé, že si myslí, že postup policie je správný,“ řekla předsedkyně komise.

Policie obvinila jednu firmu, měla by jí být Energoaqua

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. O podaných stížnostech proti usnesení o zahájení trestního stíhání rozhodne státní zástupce nejspíše začátkem září.

Z dřívějšího vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi (ČT) vyplynulo, že obviněnou je tato firma. Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Hospodářské noviny v minulých týdnech několikrát uvedly, že obviněným člověkem je zřejmě jednatel Havelka.

Jak právnická, tak fyzická osoba, na něž směřovala obvinění, podaly stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Na rozhodnutí o stížnosti se podle státního zástupce Petra Bareše z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně, které se kauzou zabývá, nyní pracuje. „Spisový materiál je obsáhlý, jsou to dva prádelní koše plné šanonů. Obě (obviněné) osoby podaly stížnost, mají stejného obhájce. Bude rozhodováno zřejmě začátkem září,“ uvedl žalobce.

Slyšení dalších lidí komise plánuje na 2. září, podle Pěnčíkové by také měla začít chystat závěrečnou zprávu. V ní by měla shrnout návrhy legislativních úprav pro sněmovnu, která bude zvolena v říjnových volbách. „Havárie na Bečvě nám ukázala, že ač některé orgány, nebo možná všechny, nebudu předjímat, postupovaly podle toho, co jim ukládá zákon, tak v konečném souhrnu došlo, k čemu došlo. A to k tomu, že ani po deseti měsících neznáme pachatele,“ podotkla.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.

V Bečvě se vylíhly mladé ryby

Život v Bečvě se mezitím přirozenou cestou obnovuje. Experti z Akademie věd zjistili, že se v ní vylíhly nové ryby. Jsou to potomci jedinců, kteří otravu přežili. Rehabilitace řeky je podle nich velice rychlá, plůdek našli na téměř všech lokalitách ve vysoké hustotě. 

Události v regionech: Kontrola ryb v Bečvě (zdroj: ČT24)