Úkolem komise k Bečvě bude odhalit pochybení státních orgánů, řekla její předsedkyně. Zajímá ji činnost inspekce

Marie Pěnčíková v Interview ČT24: „Pan ministr Brabec dal od té kauzy mediálně ruce pryč.“ (zdroj: ČT24)

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.

Komunistická poslankyně Marie Pěnčíková získala ve čtvrteční volbě post předsedkyně vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě, a to přes to, že její strana původně nebyla nakloněna tomu, aby komise vůbec vznikla. Podle Pěnčíkové však jediný důvod byl, že policie havárii stále vyšetřuje a není zvykem, aby sněmovna zřizovala komisi k živé kauze. „V momentě, kdy ustavena je (…), tak se samozřejmě zapojíme,“ zdůraznila poslankyně.

Cílem komise podle ní sice bude vyšetřit, kdo pochybil, ale hlavně na straně státu. „Prvotní rolí komise, kvůli které byla ustavena, by mělo být posouzení procesních kroků, jak probíhaly před havárií, ale hlavně jednotlivé kroky, jak šly po havárii. Nemusíme dospět k určení viníka, nejsme Policie ČR, nejsme státní zastupitelství,“ shrnula. Dodala, že „závěr by měl být hlavně v legislativní části“.

Předsedkyně komise dala najevo, že se bude soustředit zejména na práci České inspekce životního prostředí, na to, zda a jak intenzivně kontrolovala podniky u Bečvy před havárií a co činila po ní. „O inspekci životního prostředí a krocích, které podnikla bezprostředně po havárii, jsou velké pochybnosti,“ míní Pěnčíková. Kromě ředitele ČIŽP Erika Geusse by chtěla pozvat zástupce Povodí Moravy a hasiče, kteří u havárie zasahovali.

Mrtvé ryby v Bečvě našli rybáři loni ve druhé polovině září, od incidentu tedy uplynulo více než tři čtvrtě roku – a policie stále vyšetřuje. To se předsedkyni poslanecké komise nelíbí. „Jsem přesvědčena o tom, že firem a možných viníků tam není tolik, aby to byl až takový problém. (…) Ale vzhledem k tomu, že objasněnost trestných činů je u nás obecně nízká, tak mě to svým způsobem nepřekvapuje,“ řekla.

I když vyšetřování trvá již dlouho, neočekává Marie Pěnčíková, že by brzy skončilo – přestože policie podle zjištění České televize obvinila firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a člověka, který v ní pracuje. Její ředitel uvedl, že proti obvinění podá společnost stížnost. 

„Myslím si, že policejní vyšetřování se ještě ke konci neblíží. Nerada bych komentovala informace, které mám jenom z mediálního prostoru,“ poznamenala Pěnčíková. Dodala, že „informace o tom, že se to vyhne firmě Deza, běží od září, kdy se ta událost stala“.

V souvislosti s valašskomeziříčskou Dezou, která patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), má kauza patrný politický podtext. „Spousta kolegů napříč politickým spektrem měla viníka určeného už 21. září a směřovala svá vyjádření jenom k tomu, aby si to potvrdila. Kolegové z okolí pana premiéra zase měli jasno v tom, že to rozhodně nebyla Deza, aniž by si to nějak ověřili. Takže je to politikum – a nemůžeme se divit. Deza prostě je navázána na pana premiéra,“ podotkla předsedkyně komise.

Ministr životního prostředí Richard Brabec – který je dnes kromě samotného premiéra již jako jediný člen vlády zároveň členem Babišova hnutí ANO – se podle ní hlavně snaží mít s kauzou co nejméně společného. „Dal od té kauzy mediálně ruce pryč – i před Poslaneckou sněmovnou. Vystoupení, které jsme ve sněmovně slyšeli, bylo neslané, nemastné. Ohrazoval se pouze tím, že se jedná o živou kauzu a že máme počkat na výsledek vyšetřování,“ uvedla poslankyně, která je také členkou výboru pro životní prostředí.

Podle inspekce životního prostředí způsobily zářijový úhyn ryb v Bečvě kyanidy. Řeku zamořily v úseku od Valašského Meziříčí až po Přerov. Podle odborníků poškodil únik celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.

V únoru řekl Reportérům ČT autor znaleckého posudku v případu Jiří Klicpera, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza. V květnu odmítl obsah posudku po jeho odevzdání policii komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí.