Kandidátkou ANO na post šéfa asociace krajů je karlovarská hejtmanka Vildumetzová

Novou karlovarskou hejtmankou Vildumetzová z ANO (zdroj: ČT24)

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) by mohla usednout i v čele Asociace krajů ČR. Jako kandidátku na tuto funkci si ji v úterý večer vybralo hnutí ANO - jejím soupeřem bude Jiří Zimola (ČSSD).

V úterý večer si Janu Vildumetzovou vybralo předsednictvo ANO jako svou kandidátku na post šéfa Asociace krajů. Nově zvolená hejtmanka už dopředu avizovala, že by tuto nominaci přijala.

„Byla jsem výkonnou ředitelkou Svazu měst a obcí ČR, působila jsem několik let jako starostka, teď jsem byla náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu. Byla jsem i krajskou zastupitelkou. Myslím si, že znám jak území, tak krajskou správu, a pokud by mi funkce byla nabídnuta, tak bych ji přijala.“ 

Vildumetzová může pravděpodobně počítat i s podporou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ten totiž v úterý večer deklaroval, že zřejmě do čela asociace krajů podpoří zástupce hnutí ANO. „Respektuji výsledek voleb, u nás v kraji bylo ANO ve volbách druhé a je nyní v krajské radě,“ řekl Čunek.

Dodal, že výsledek voleb respektuje i v zastoupení krajů. „Je to pro občany srozumitelné. Pokud do toho nepřijde nějaká nepředvídatelná událost, podpořím zástupce hnutí ANO,“ dodal Čunek.

O předsednickou funkci v Asociaci krajů se tak zřejmě utkají Vildumetzová a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), který ohlásil zájem o toto místo už dříve. Objevily se ale i myšlenky o pravidelném střídání šéfů asociace. Doposud ji vedl někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který v letošních krajských volbách neuspěl.

Dostavba dálnice a revize krajského rozpočtu

Pro novou hejtmanku Janu Vildumetzovou hlasovalo v krajském zastupitelstvu 31 z jeho 45 členů. ANO bude v Karlovarském kraji vládnout v koalici s ODS, Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráty a SPO. Koalice má 24 hlasů, takže novou hejtmanku podpořili i někteří zastupitelé z opozičních stran.

Pro Vildumetzovou hlasovali v krajském zastupitelstvu i komunisté kromě Pavla Hojdy. Hlas dostala i od Pavla Čekana (ČSSD) a od obou zastupitelů za SPD. Naopak z řad koaličních zastupitelů nedostala hlas od Tomáše Lindy z ODS.

„Mojí ambicí je, aby byl náš kraj více vidět a lépe se prosadil. Jsme kraj s nejmenším počtem obyvatel, ale to neznamená, že musíme přijít poslední na řadu například při jednání na ministerstvech,“ řekla po svém zvolení Vildumetzová. Zvolením přestává vykonávat funkci náměstkyně ministra vnitra. Co nejdříve se chce věnovat dostavbě dálnice D6, proto chce v brzké době jednat s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

Nové krajské vedení se chce ihned pustit do revize navrženého rozpočtu. Schodek 1,1 miliardy, který navrhlo končící vedení a který měly krýt krajské rezervy, je podle nově zvolené hejtmanky příliš vysoký.

Zastupitelé také schválili devítičlennou radu, v níž budou všichni členové rady uvolnění. Rada bude mít čtyři náměstky. Uvolněný bude navíc i jeden zastupitel. Nové vedení kraje tak bude mít deset placených funkcí. V radě zasedne za ANO Vildumetzová, Martin Hurajčík, Petr Kubis a Daniela Seifertová. Hejtmanka bude mít na starosti finance, investice a vnitřní věci, její kolegové z hnutí pak kulturu a památkovou péči, sociální věci a bezpečnost a dopravu.

ODS bude v radě zastoupena Karlem Jakobcem a Janem Burešem. Piráti budou mít v radě Josefa Janů, HNHRM Dalibora Blažka a SPO Jaroslava Bradáče. 

Komunisté podpořili nové vedení kraje, ale chtějí být i nadále opozicí. Dostali ale předsednictví v kontrolním i finančním výboru. „Není to něco za něco. Jako opozice jsme dostali nabídku předsednictví výborů. Že si vybrali ze tří opozičních stran nás, je pro nás čest. Pokud budeme mít výhrady, tak nebudeme mít problémy je nahlas říct,“ řekla jednička kandidátky KSČM Eva Valjentová. Dosud ale bylo zvykem, že předsednictví těchto výborů dostala nejsilnější opoziční strana. Tou je ČSSD. 

Sociální demokraté z vedení kraje odcházejí po šestnácti letech. ČSSD byla od počátku vzniku krajů součástí krajské koalice. Před čtyřmi lety vytvořila koalici s tehdy vítěznou KSČM, partnerství se ale po dvou letech rozpadlo a kraj poté řídila široká koalice ČSSD, HNHRM, ODS a TOP 09 + STAN. ČSSD usilovala po volbách o vytvoření podobně široké koalice jen s Piráty navíc. Tento projekt podporovalo i hnutí STAN. 

Volby v Karlovarském kraji vyhrálo v říjnu hnutí ANO, které získalo 13 mandátů ze 45. Za ním skončila ČSSD s osmi mandáty a KSČM s šesti zastupiteli. Čtvrté hnutí STAN s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09 obsadí v zastupitelstvu pět křesel, ODS čtyři křesla. HNHRM, Piráti a koalice SPO-SPD mají po třech zastupitelích.