Sobotka se o post předsedy ČSSD nebojí. Chce ale hledat silnější lídry

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nemá obavy, že by vedení ČSSD po volbách žádalo jeho odstoupení. Strana nepotřebuje personální hádky, které by mohly nahrát hnutí ANO, řekl. Volební výsledky ČSSD podle něj ovlivnilo hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let a voliči chtěli změnu. V regionech pak rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst.

V neděli večer bude o povolební situaci jednat grémium ČSSD. Premiér ale nemá obavy, že by ostatní členové vedení nebo dosavadní hejtmani mohli požadovat jeho odstoupení. „ČSSD nepotřebuje personální hádky a rvačky, to je to, co by nás mohlo oslabit a nahrát hnutí ANO,“ uvedl. Nikdo podle něj ani podobný požadavek neavizoval.

Podle politologa Petra Justa ale určitě volební prohry sociálních demokratů využije předseda ANO Andrej Babiš, který bude Sobotku coby lídra zpochybňovat. Prezident Miloš Zeman zase v rozhovoru pro Blesk.cz. řekl, že za propad ČSSD v krajských volbách nemůže špatná práce regionálních vlád. Důvod špatného výsledku vidí spíše na celostátní úrovni. 

Sobotka ale s prezidentem nesouhlasí. „Výsledky ČSSD se liší v jednotlivých regionech. To souvisí s tím, kdo za nás kandidoval, jakou jsme tam odváděli práci v předchozích letech, jakou jsme měli pověst,“ řekl. Sociální demokracie navíc vládne v krajích už osm let. Podle Sobotky tak přišli k urnám hlavně ti, kdo chtěli změnu. „Spokojení voliči spíše zůstali doma,“ dodal.

ČSSD chce oslovit města a mladé voliče

Do voleb do Poslanecké sněmovny příští rok proto podle Sobotky musí strana najít silnější lídry, sestavit kvalitnější kandidátky a přijít hlavně i s novým programem, který by oslovil především voliče ve velkých městech. Pro Seznam Zprávy řekl, že na mladou generaci musí zacílit tématy, kterým se například věnují Piráti. Více se chce zaměřit i na virtuální prostor, kde se mladí pohybují.

Sociální demokraté nyní v krajích rozjeli povolební vyjednávání. Cílem podle Sobotky bude získat post hejtmana přinejmenším v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde vyhráli: „Uvidíme, zda se nepodaří získat ještě silnější pozice v některých jiných regionech.“ Koalice se podle něj budou mezi sebou hodně lišit a budou pestré, což zřejmě přinese menší stabilitu. V krajích, kde vyhrálo ANO, nese podle něj hnutí hlavní odpovědnost za povolební jednání.

Letošní krajské volby byly výjimečné v tom, že nevyhrála opozice. „Potvrdila se silná pozice vlády, je to signál od voličů, aby tato koalice dovládla,“ uvedl premiér. Strategie ANO, kdy podle Sobotky v některých fázích kampaně vystupuje proti vládě, jako by bylo opoziční stranou, by neměla ovlivnit budoucnost kabinetu. Vládu by praktické úkoly, které před ní stojí, mohly podle Sobotky naopak stmelit.