Politolog: Babiš posílí a bude zpochybňovat Sobotkovu autoritu

Just: V řadě krajů dojde k pokusu ANO vyšachovat (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO ovládlo krajské volby i první kolo voleb do Senátu. ČSSD naopak výrazně ztratila. Hnutí ale může mít problém sestavit koalice. Do řady zastupitelstev se totiž dostalo velké množství subjektů, které ho budou chtít vyšachovat. Pozice předsedy ANO Andreje Babiše každopádně po volbách posílila. Vláda sice tvrdí, že zůstává jednotná, podle politologa Petra Justa se dá ale očekávat, že Babiš začne zpochybňovat autoritu lídra ČSSD Bohuslava Sobotky v čele strany.

Pro ANO šlo o první krajské volby, kterých se hnutí účastnilo. Sociální demokraté byli naopak posledních osm let zodpovědní za vládnutí ve většině krajů. Podle politologa Metropolitní univerzity Praha Petra Justa tak hnutí k vítězství pomohlo, že se proti svému koaličnímu partnerovi z vlády do jisté míry vymezovalo jako opoziční strana.

„Opozičním stranám se samozřejmě do předvolební kampaně vstupuje mnohem lépe. Mají více témat, na která se mohou zaměřit… Všechny dosavadní krajské volby vždy vyhrála opozice a nejsilnější strana na vládní úrovni z nich vyšla jako výrazně poražená,“ dodal Just.

V řadě krajů dojde k pokusu ANO vyšachovat

O vládě v kraji ale nakonec rozhodne, jak se podaří sestavit koalici. Podle Justa to tentokrát bude mnohem náročnější než v předchozích letech: „Pokud byly letošní krajské volby něčím typické, tak že se do zastupitelstev dostalo mnohem více politických subjektů. Zatímco dříve to bylo čtyři až šest stran či hnutí, letos se jich do dvou krajů dostalo dokonce devět.“

Ukazuje se to už například v Královéhradeckém kraji, kde je devět politických subjektů na 45 mandátů. ANO tam sice přesvědčivě vyhrálo, ale možná skončí v opozici. Devět subjektů je i v zastupitelstvu Jihomoravského kraje.

Očekává se, že budou vznikat aliance proti ANO. Je ale otázka, nakolik budou vnitřně soudržné. Bude to za cenu spojení pěti nebo šesti politických subjektů, z nichž některé jsou navíc ještě koalicemi.
Petr Just
politolog Metropolitní univerzity Praha

ANO může mít problém i s tím, že je nové a pro partnery programově nečitelné. Vystupuje navíc jako protestní hnutí proti stávajícím politickým stranám. V předvolební kampani mu to sice dodává body, po volbách ale podle Justa může mít problém s přilákáním potenciálních partnerů na svou stranu.

Čeká nás permanentní předvolební kampaň

Krajské volby byly jen rok před volbami do Poslanecké sněmovny. Podle Justa díky tomu předseda ANO Andrej Babiš posílí: „Určitě si ve veřejném prostoru neodpustí určité narážky na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku - zpochybňování jeho autority nebo legitimity z hlediska vůdcovství v sociální demokracii. Rok do příštích sněmovních voleb bude celý ve znamení předvolební kampaně, která byla zahájena už po skončení krajských voleb.“

obrázek
Zdroj: ČT24

ČSSD čeká příští rok na jaře i volební sjezd, který rozhodne o osudu předsedy Bohuslava Sobotky. V předchozích vládních stranách, které v krajských volbách pohořely, to podle Justa nebyl bezprostřední důvod pro konec lídra. Sobotka chce navíc stranu dál vést a pozici předsedy obhajovat. České televizi řekl, že se o post po prohraných krajských volbách nebojí.

Vyzve Sobotku Zimola?

Začíná se ale objevovat jméno jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, který jako jeden ze dvou hejtmanů za ČSSD ve svém kraji obhájil vítězství. Coby možný budoucí vyzyvatel Sobotky byl navíc podle Justa zmiňovaný už několik měsíců před krajskými volbami: „Určitě bude zajímavé ho sledovat,“ konstatoval politolog.