Anketa k volbám na Vysočině: Co říkají ti, kteří se nedostali do debaty ČT?

Česká televize se v předvolebním vysílání věnuje Kraji Vysočina. Kromě pondělní večerní debaty, do níž jsou pozváni zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem, nabízíme také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do pořadu nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů jsou řazeny abecedně podle příjmení. Videa budeme zveřejňovat postupně v průběhu dne po jejich odvysílání na ČT24.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Úsvit s Blokem proti islamizaci

V čele společné kandidátky Úsvitu s Blokem proti islamizaci stanula na Vysočině předsedkyně BPI Jana Borkovcová. O křesla v krajském zastupitelstvu usiluje také poslanec Martin Lank, regionální politiku potom zná starosta Radkova Miroslav Mareček. Za hlavní téma voleb považuje Jana Borkovcová bezpečnost občanů. Po volbách se chce zaměřit na případná zařízení pro uprchlíky na Vysočině, obává se totiž, že vláda by je chtěla v kraji zřídit. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídryně kandidátky Úsvit s Blokem proti islamizaci Jana Borkovcová (zdroj: ČT24)

Strana svobodných občanů

Lídr Svobodných na Vysočině a místostarosta obce Horní Rožínka Josef Fendrych by chtěl v Kraji Vysočina omezit poplatky, například za odvoz odpadu. Jako alternativu si představuje přerozdělování více peněz z daní. Z regionálních pozic se Svobodní také chtějí vymezovat vůči Evropské unii, kterou považují za zdroj byrokracie. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Strany svobodných občanů Josef Fendrych (zdroj: ČT24)

Koruna Česká

Kandidátka strany Koruna Česká je pouze pětičlenná, v jejím čele stojí starosta obce Pohleď Jindřich Holub. Monarchisté kandidují na Vysočině poprvé. Hlavním tématem strany v regionu je rodina a rodinné zázemí a sociální věci. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Koruny České Jindřich Holub (zdroj: ČT24)

Starostové pro občany

Hnutí Starostové pro občany kandiduje pouze na Vysočině. Opírá se o zkušenosti svých kandidátů z místní politiky, na kandidátce je 46 starostů a starostek a čtyři místostarostové. Lídr kandidátky Karel Janoušek, který je též starostou Police, považuje za prioritu dostupnost služeb pro občany i z malých a odlehlých obcí. Důraz klade také na zachování krajských nemocnic a středních škol. Další program nabízí hnutí na svém webu.

Lídr kandidátky Starostů pro občany Karel Janoušek (zdroj: ČT24)

Volte Pravý Blok www.cibulka.net

Pravý Blok je jednou ze stran, které kandidují ve všech krajích. Na Vysočině se o hlasy ucházejí dva její kandidáti. Na prvním místě stanul Milan Kočík, který chce z krajských pozic prosazovat přímou demokracii. Chce bojovat proti byrokracii a korupci, na krajském úřadě by chtěl zkontrolovat dotační, grantové a sociální programy. Oficiální stránky strany.

Lídr kandidátky Volte Pravý Blok www.cibulka.net Milan Kočík (zdroj: ČT24)

Česká pirátská strana

Piráti, kteří v Kraji Vysočina kandidují samostatně, sestavili osmičlennou kandidátní listinu v čele s Josefem Kořínkem. Chtějí prosadit zveřejňování všech smluv na internetu, zavedení rozklikávacích rozpočtů a dohlédnout na čerpání dotací. Ankety ČT se představitelé Pirátů odmítli zúčastnit a poskytli jen písemné odpovědi na otázky. Další program nabízí strana na svém webu.

Písemné odpovědi České pirátské strany (zdroj: ČT24)

Moravané

Strana Moravané se chce na Vysočině zabývat stavbou čistíren odpadních vod a údržbou silnic. K tomu by chtěli co nejvíce využít evropské peníze, které má kraj k dispozici. Kandidátku Moravanů vede Antonín Mičán a je na ní i devět dalších lidí. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Moravanů Antonín Mičán (zdroj: ČT24)

Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi

Pro kandidátku s názvem Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi se spojila Strana zdravého rozumu s Českou stranou národně sociální, Českou stranou národně socialistickou a Demokratickou stranou zelených. Na Vysočině je jejím lídrem Zdeněk Obhlídal. Hlavní téma uskupení vyjádřilo již ve svém názvu. Kromě boje s migrací se chce zaměřit také na problém s korupcí, podporu kultury a také lepší koordinaci veřejných zakázek. Další program nabízí uskupení na svém webu.

Lídr kandidátky Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi Zdeněk Obhlídal (zdroj: ČT24)

Národní demokracie

Osmičlenná kandidátka Národní demokracie na Vysočině chce zajistit bezpečnost obyvatel kraje a zamezit příchodu imigrantů do ČR. Strana chce také podpořit zemědělce. V čele kandidátky Národní demokracie stanul Zdeněk Sedláček. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Národní koalice Zdeněk Sedláček (zdroj: ČT24)

Strana soukromníků ČR

Soukromníci sestavili na Vysočině samostatnou kandidátní listinu. Převažují v ní podnikatelé a vede ji Miroslav Stehno. Za prioritu považuje vyrovnaný krajský rozpočet a větší podporu obcí, které by měly dostávat více peněz. Zaměřit se chtějí i na zdravotnictví, školství či dopravu. Další program nabízí strana na svém webu.

Lídr kandidátky Strany soukromníků ČR Miroslav Stehno (zdroj: ČT24)

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů ČR a Hnutí občanů za kraje sestavila na Vysočině tříčlennou kandidátku, za kterou se ankety ČT zúčastnil Miroslav Vašek. Chtěl by zajistit, aby se Kraj Vysočina přestal vylidňovat. Tomu by měla napomoci podpora školství, vědy a výzkumu a zajištění bezpečnosti v regionu. Další program nabízí strana na svém webu.

Člen kandidátky Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK Miroslav Vašek (zdroj: ČT24)

Lídr kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti účast v předvolební anketě odmítl.

Předvolební debata na ČT24

Osm lídrů stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Kraji Vysočina obsadily nejvyšší příčky, bude od 20:00 hosty večerní předvolební debaty na ČT24. 

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.