Exxon to věděl. Nová studie ukazuje, jak těžaři předpověděli, že způsobí změnu klimatu

Už od osmdesátých let dvacátého století společnost ExxonMobil věděla, jaké budou dopady těžby fosilních paliv a jak budou probíhat klimatické změny. Její předpovědi byly podle nové harvardské studie velmi přesné  – a současně byly v rozporu s tím, co společnost veřejně šířila.

Vědci z Harvardovy univerzity a Postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatických změn prostudovali, co „Exxon věděl“. Vůbec poprvé prozkoumali, jak dobré byly předpovědi těžařských společností ohledně klimatických změn.

Že řada firem zaměřených na těžbu měla vlastní predikce vývoje změn klimatu, se ví už delší dobu. Ale teprve nyní se veřejnost dozvídá, co přesně už před dekádami tyto firmy věděly a co předpovídaly jejich modely.

Nová studie ukázala, že konkrétně společnost ExxonMobil predikovala ve svých interních materiálech, že spalování fosilních paliv povede ke globálnímu oteplení o 0,20 ± 0,04 stupně Celsia za desetiletí.

Výzkum, který vydal odborný časopis Science, shrnul všechny prognózy globálního oteplování, které vědci společností Exxon a ExxonMobil Corp. zpracovali v letech 1977 až 2003 a nacházejí se v interních dokumentech společnosti. Celé doposud nikdy zveřejněny nebyly.

„Zjistili jsme, že většina jejich prognóz přesně předpovídala oteplování v souladu s následnými pozorováními,“ uvádí se v závěru zprávy. „Jejich předpovědi byly také v souladu s nezávislými akademickými a vládními modely a byly přinejmenším stejně přesné.“

S využitím zavedených statistických technik IPCC studie zjistila, že 63 až 83 procent prognóz globálního oteplování uváděných vědci společnosti ExxonMobil bylo v souladu s následně pozorovanými teplotami. Projekce modelované vědci společnosti ExxonMobil měly navíc průměrné „skóre úspěchu“ 72 ± 6 procent, přičemž nejvyšší skóre činilo 99 procent.

Veřejná vyjádření v rozporu s daty

Pro srovnání: předpovědi globálního oteplování, které v roce 1988 předložil americkému Kongresu vědec NASA James Hansen, měly skóre úspěchu mezi 38 procenty až 66 procenty. Byly tedy úspěšnější než data první klimatologů, kteří se této otázce věnovali nezávisle.

Studie konstatuje, že „společnosti Exxon a ExxonMobil Corp. také správně odmítly předpovědi o tom, že by měla přijít nová doba ledová. Naopak, velmi přesně předpověděly, kdy poprvé nezávislá věda poprvé potvrdí, že globální oteplování je způsobené člověkem.“ A současně dobře odhadly, jaké množství vypuštěných skleníkových plynů může udržet oteplování pod 2 °C. „V každém z těchto bodů ale byla veřejná prohlášení společnosti o vědě o klimatu v rozporu s jejími vlastními vědeckými údaji,“ zdůrazňují vědci.

Vyvrácená obhajoba

Uvádějí také, že jejich studie dává váhu probíhajícím právním a politickým vyšetřováním společnosti ExxonMobil. „Tato zjištění potvrzují a kvantitativně zpřesňují,“ píší autoři, „tvrzení vědců, novinářů, právníků, politiků a dalších, že společnost ExxonMobil přesně předvídala hrozbu globálního oteplování způsobeného člověkem. A to jak před, tak souběžně s organizováním lobbistických a propagandistických kampaní s cílem oddálit opatření v oblasti klimatu, a vyvracejí tvrzení společnosti ExxonMobil Corp. a jejích obhájců, že tato tvrzení jsou nesprávná.“

„Toto je hřebíček do rakve tvrzení společnosti ExxonMobil, že byla z nekalých klimatických praktik obviněna nespravedlivě,“ komentoval výsledky hlavní autor a výzkumný pracovník Harvardovy univerzity Geoffrey Supran.

„Naše analýza ukazuje, že vlastní údaje společnosti ExxonMobil jsou v rozporu s jejími veřejnými prohlášeními, která zahrnovala zveličování nejistot, kritiku klimatických modelů, mytologizaci globálního ochlazování a předstírání nevědomosti o tom, kdy – nebo jestli vůbec – bude člověkem způsobené globální oteplování měřitelné. A to všechno při mlčení o hrozbě uvázlých fosilních aktiv,“ dodal Supran.