Rusko chce vozit turisty k Měsíci. Elon Musk by to měl stihnout o řadu let dřív

Ruská vesmírná agentura Roskosmos hodlá v budoucnu nabízet kosmické turistické výpravy s obletem Měsíce, podobně jak se na to chystá americká společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. Řekl to šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin, podle nějž to ale připadá v úvahu až po roce 2030. Musk věří, že začne už za dva roky.

„Po 30. roce začneme nabízet oblety Měsíce,“ citovala agentura TASS Rogozina. Na vesmírné výpravy mají turisty vynášet nové ruské lodě Orel. První nepilotovaný let těchto právě vyvíjených kosmických dopravních prostředků je naplánovaný na závěr roku 2023.

Loni v prosinci Rogozin řekl, že Orlův první pilotovaný oblet přirozeného souputníka Země, ještě nikoli s turisty, by měl přijít na řadu v roce 2028.

TASS upřesnil, že Orel je vyvíjen v rámci ruského lunárního programu. První start bez kosmonautů, a to z kosmodromu Vostočnyj, je naplánovaný na 15. prosince 2023. Tento let ještě nepočítá s přistáním na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) – k tomu by ale mělo dojít o rok později při druhém letu, rovněž bez posádky.

Jak bude vypadat Orel, ukazuje zatím jen dopisní známka
Zdroj: Wikimedia Commons

Rogozin o záměru Roskosmosu nabízet turistické výpravy k Měsíci mluvil v souvislosti se středečním odletem dvou japonských turistů lodí Sojuz MS-20 ke dvanáctidennímu pobytu na ISS. Jedním z nich je miliardář Jusaku Maezawa, který si už zarezervoval místo pro let kolem Měsíce v lodi Starship Muskovy společnosti SpaceX za dva roky.

SpaceX staví Starship pro výpravy lidí do hlubokého vesmíru, včetně letů na Měsíc a na Mars. První nepilotovaný let prototypu Starshipu na oběžnou dráhu kolem Země by Musk chtěl mít za sebou už zanedlouho, termín je ale zatím nejistý.