Neoblíbenost brokolice či kapusty je dědičná, ukázal výzkum

Většina dětí, ale i překvapivé množství dospělých, nemá ráda košťálovou zeleninu, jako je brokolice, květák, zelí nebo růžičková kapusta. Protože jsou velmi zdravé, rodiče je svým dětem rádi dávají, ale musí překonávat jejich odpor. Australští vědci teď popsali, proč je košťálová zelenina tak nepopulární.

Tato zelenina totiž obsahuje aminokyseliny s obsahem síry, díky tomu může v ústech při interakci enzymů a bakterií ve slinách vznikat nepříjemný sirný zápach. Když vědci studovali, jak moc těchto látek mají dvojice rodič-dítě, ukázalo se, že se „dědí“.

Už starší studie ukázaly, že dospělí mají ve slinách různé hladiny enzymů, jež jsou za tento rozklad zodpovědné. Ale nikdo nevěděl, jestli to platí také u dětí, a hlavně zda to může nějak ovlivňovat jejich preference ve výběru jídla.

Damian Frank a jeho kolegové, kteří tento výzkum prováděli v australské národní vědecké agentuře CSIRO, chtěli prozkoumat rozdíly ve vzniku těkavých sirných látek ve slinách dětí a dospělých a analyzovat, jak ovlivňují jejich vztah ke košťálové zelenině.

Dědičná nechuť

Použili metodu, která je schopná najít všechny pachově aktivní sloučeniny, a využili ji na analýzu syrového a dušeného květáku a brokolice. Poté požádali 98 dvojic dětí z prvního stupně a jejich rodičů, aby oznámkovali hlavní pachové sloučeniny. Nejméně se dětem i dospělým líbil dimethylsulfid, který zapáchá po síře a hnilobě.

Tým poté smíchal vzorky slin se syrovým květákovým práškem a analyzoval těkavé sloučeniny, které vznikaly. Badatelé zjistili, že mezi jednotlivci byly obrovské rozdíly v produkci sirných těkavých látek. Ale děti měly obvykle podobné hladiny jako jejich rodiče.

Podle autorů práce to znamená, že hlavní roli má v odporu proti brokolici ústní mikrobiom, který se do značné části po rodičích dědí: pokud v něm má člověk ty „správné“ bakterie, pak dochází častěji k rozkladu aminokyselin obsažených v brokolici a dítě má v ústech objektivně více chutově nevábné látky. Vysoké úrovně sirného zápachu způsobují, že pak děti nemají zeleninu rády.

  • Mikrobiom byl dříve nazýván střevní mikroflórou. Jedná se o mikroorganismy, které žijí v trávicí soustavě živočichů včetně člověka. Mnohdy hostiteli prospívají, někdy však mohou i škodit.
  • Celkem ve střevě žije asi pět set druhů mikroorganismů. Dominantními v tlustém střevě jsou bakterie, ty ve výsledku tvoří šedesát procent hmotnosti stolice. Devadesát devět procent těchto bakterií pochází z třiceti až čtyřiceti nejběžnějších druhů. Mimo bakterie jsou častými mikroorganismy ve střevech i různé houby a prvoci, o nichž se však zatím ví jen málo. 
  • Mikrobiom souvisí se stravou i cvičením. Silný vliv na složení střevní mikroflóry mají léky, které lidé užívají. Mění se například v reakci na imunoterapii nebo na chemoterapii. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Novým šéfem NASA se stal Jared Isaacman

Americký Senát ve středu potvrdil miliardáře a soukromého astronauta Jareda Isaacmana jako nového šéfa Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), píše agentura Reuters. Isaacman se tak stal patnáctým šéfem úřadu. V republikány ovládaném Senátu pro něj hlasovalo 67 senátorů, proti jich bylo 30.
před 10 hhodinami

Podvodníci okradli děti s rakovinou o desítky milionů, které na ně vybrali

Mezinárodní skupina podvodníků roky okrádala rodiny s dětmi, které trpí rakovinou. Pomocí emotivních videí na YouTube poptávala peníze, které si pak ale nechala. Zneužívání dětí a rodin odhalilo rozsáhlé dvouleté vyšetřování stanice BBC. Riziko, že člověk přispěje na podvodné sbírky, lze snížit následováním jednoduchých zásad.
před 16 hhodinami

Glumův efekt poškozuje vědu a hlavně doktorandy, naznačila studie

Vědci si příliš hromadí znalosti i výzkumná témata pro sebe, tvrdí nový výzkum, který fenomén nazval Glumův efekt, podle postavy z knihy Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Glum si žárlivě střežil Prsten podobně, jako si dnes významná část vědců sobecky hlídá „svoje témata“. Poškozuje to zejména doktorandy, ale také celou vědu, protože tak v laboratořích a výzkumných ústavech vzniká toxická atmosféra, naznačuje studie, která ale má metodologické nedostatky.
před 18 hhodinami

Británie se vrací k programu Erasmus

Británie a Evropská unie se ve středu dohodly, že britským studentům umožní opětovné zapojení do oblíbeného studentského výměnného programu Erasmus+. Jde o malý, ale symbolický signál zlepšení vztahů mezi Spojeným královstvím a EU po brexitu, napsala agentura Reuters.
před 20 hhodinami
Načítání...