Protahovací cvičení snižuje krevní tlak lépe než rychlá chůze, naznačila studie

Pravidelné protahování snižuje krevní tlak účinněji než rychlá chůze. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis Journal of Physical Activity and Health. Z toho ale podle vědců v žádném případě nevyplývá, že by se lidé měli procházek vzdát. Vhodné je kombinovat obě tyto aktivity, doporučují.

Vysoký krevní tlak (hypertenzi) odborníci spojují s celou řadou vážných zdravotních potíží. Mezi ně patří například mrtvice, infarkt nebo demence. Je proto velmi důležité tento zdravotní problém nepodceňovat. Lékaři pacientům se zvýšeným tlakem mimo jiné doporučují i pravidelné svižné procházky. 

Nová studie vědců z kanadské University of Saskatchewan naznačila, že ještě účinnější by v tomto ohledu mohlo být obyčejné protahování. „Mnoho lidí si myslí, že strečink je jen o protažení svalů,“ poznamenal jeden z autorů výzkumu Phil Chillibeck. „Když ale protáhnete svaly, protáhnete také všechny cévy včetně tepen,“ dodal. 

I když vědci o těchto pozitivních účincích protahování věděli už dříve, nyní je poprvé v rámci jednoho výzkumu porovnali s přínosy rychlé chůze.

Osm týdnů a dvě skupiny dobrovolníků

Během osmitýdenního experimentu měl výzkumný tým k dispozici čtyřicet starších lidí. Jejich průměrný věk byl 61 let a všichni na začátku studie trpěli mírnou hypertenzí. Ty následně rozdělili do dvou skupin. Zatímco první skupina si pětkrát týdně třicet minut protahovala celé tělo, druhá polovina účastníků se odpovídající dobu věnovala svižné chůzi.

Důkladné měření následně ukázalo, že protahování vedlo k výraznějšímu snížení krevního tlaku než chůze. Lidé, kteří se procházeli, nicméně za dobu studie ztratili větší množství tuku v oblasti břicha. 

Vhodná je kombinace obou aktivit, tvrdí autoři

Autoři studie ale netvrdí, že lidé, kteří se snaží proti svému zvýšenému tlaku bojovat pravidelnými procházkami, by měli přestat. Měli by pouze zvážit, zda chůzi nedoplnit ještě nějakým protahovacím cvičením. 

„Nechci, aby si pacienti odnesli z našeho výzkumu dojem, že by od aerobních aktivit měli upustit. Chůze, jízda na kole nebo bežkování mají pozitivní vliv na míru tělesného tuku, hladinu cholesterolu či cukru v krvi,“ uvedl Chillibeck.

Chillibeck se navíc domnívá, že protahovací cvičení může mít blahodárné účinky i v případě, že se mu člověk věnuje kratší dobu než zmiňovaných třicet minut. Prospěšná v tomto ohledu může být navíc i třeba jóga. 

„Na protahování je skvělé, že ho lze snadno začlenit do každodenní rutiny. Člověk není vydaný na milost počasí a nezatěžuje tolik klouby, což je pozitivní například pro lidi s osteoartrózou,“ řekl dále Chillibeck. Tento typ cvičení navíc nevyžaduje mnoho času. „Když večer relaxujete, můžete se při sledování televize přemístit z gauče na zem a jednoduše se protáhnout,“ uzavřel.