Vynálezy usnadňují život lidem s handicapem, přečtou za ně text nebo rozsvítí lampu

Události: Nové vynálezy pro handicapované (zdroj: ČT24)

Nové technologie mohou výrazně usnadnit život lidem s různými typy zdravotních postižení. Patří mezi ně například ovládání počítače čtením mozkových vln, takzvané hmatové knihy pro děti s poruchou zraku nebo kamera, která za nevidomého přečte text. I tyto vynálezy se nedávno představily na specializované konferenci INSPO.

Jedním z vynálezů, který může zkvalitnit život handicapovaných, je například speciální kamera. Lze ji připevnit na obrubu obyčejných brýlí a ona pak sama čte anebo rozpoznává obličeje.

„Umí si zapamatovat obličeje, barvy, umí si zapamatovat objeky a umí rozpoznávat například bankovky,“ popsal funkce zařízení Jan Cejthamr, manažer rozvoje obchodu společnosti OrCam.

Ovládání elektroniky myšlenkami

Lidem, kteří nemohou ovládat končetiny nebo hlas, má zase pomoci projekt BASIL. Ten vyvíjejí vědci Západočeské univerzity (ZČU) a jejich kolegové z Německa. Rozpoznává frekvence mozkových vln a umožňuje ovládat elektroniku myšlenkou.

„Lidský mozek je elektricky aktivní a jeho elektrická aktivita se dá změřit na povrchu hlavy. My elektrický signál potřebujeme z jednodušších nebo složitějších zařízení zpracovat, abychom zjistili například, jestli jste se na něco soustředili,“uvedl řešitel projektu Roman Mouček ze ZČU.

Počítač pak může třeba poznat, že se člověk soustředí na ikonu znamenající příkaz rozsvítit lampu.

Pro děti s vadou zraku je zase určená takzvaná hmatová kniha. Příběhy v ní doplňují vystouplé reliéfy. Je možné si k ní stáhnout i celé 3D modely a ty si pak vytisknout na 3D tiskárně. „Pokud jim někdo tu knížku přečte, tak si daleko lépe mohou představit, co se v ní děje, jaké se tam vyskytují postavy,“ uvedla její autorka Markéta Vítková.

Nové vynálezy pro lidi s postižením každoročně představuje konference INSPO. Cílem je přiblížit tyto technologie jejich potenciálním uživatelům.