Hlas v amerických prezidentských volbách odevzdá i astronautka na ISS

V amerických prezidentských volbách se letos bude opět volit i z oběžné dráhy. V době voleb totiž bude na Mezinárodní vesmírné stanici ISS přítomná americká astronautka Kate Rubinsová, která již oznámila, že svého práva využije.

Americké prezidentské volby se konají 3. listopadu, Kate Rubinsová poletí na ISS několik týdnů předtím, 14. října. „Když to dokážeme my z oběžné dráhy, určitě to dokážou i lidé dole na Zemi. Zúčastnit se voleb je zásadně důležité pro naši demokracii. Že můžeme hlasovat z kosmu, pokládáme za velkou čest,“ uvedla astronautka pro agenturu AP.

Jak se hlasuje z vesmíru

Roku 1997 schválil stát Texas zákon, jímž umožnil, aby i lidé mimo naši planetu mohli hlasovat ve volbách do amerických institucí. Protože většina astronautů v Texasu žije (sídlí tam Johnsonovo vesmírné středisko), mohou tohoto zákona využívat.

Kate Rubinsová, Anatolij Ivanišin a Takuja Oniši pózují před startem k Mezinárodní vesmírné stanici
Zdroj: Dmitrij Lovetsky/AP

Pro astronauty všechno začíná už rok před startem do vesmíru. Tehdy se, když je potvrzeno, že opravdu na ISS poletí, může rozhodnout, v jakých volbách by chtěl volit. Zda v obecních, státních a/nebo federálních. Šest měsíců před volbami pak astronauti dostanou standardní formulář k volbám.

Na něm je jako adresa uvedeno „nízká oběžná dráha“, řekla v on-line rozhovoru pro server Space.com Rubinsová. „Je to naprosto neuvěřitelné. Je úžasné, že odsud nahoře můžeme volit, a myslím, že je to pro nás i velmi důležité,“ uvedla.

Stejný formulář pak astronauti dostanou digitálně z velína v Johnsonově vesmírném středisku. Na ISS ho normálně vyplní a pak ho opět digitálně odešlou do centra na Zemi.Ze střediska je přeposlán do volebních okrsků.

Poprvé došlo k hlasování z vesmíru v roce 1997, tedy ještě tři roky před vznikem stanice ISS. Průkopníkem byl americký astronaut David Wolf na ruské stanici Mir. Prvním americkým astronautem, který volil z vesmíru v prezidentských volbách, se stal Leroy Chiao roku 2004.