Astronomové představili nejpřesnější mapu známého vesmíru. Vznikala dvacet let

3D mapa vesmíru (zdroj: EBU)

Astrofyzici zveřejnili vůbec největší 3D mapu vesmíru. Jde o výsledek analýzy více než čtyř milionů galaxií a mnoha dalších kosmických těles. Vědci v prohlášení uvedli, že v rámci projektu, který byl zahájen před více než dvaceti lety, provedli „nejpřesnější měření rozpínání kosmu v největším možném rozsahu“.

Úsilí stovek vědců z asi 30 institucí po celém světě přineslo „úplný příběh o expanzi vesmíru“, uvedl Will Percival z University of Waterloo v kanadském Ontariu.

Mapa vychází z nejnovějších pozorování projektu Sloan Digital Sky Survey (SDSS), data pocházejí z měření získaných z optického dalekohledu v Novém Mexiku za posledních šest let.

Vesmír jako kojenec

Mladý vesmír z doby po Velkém třesku je relativně dobře známý prostřednictvím rozsáhlých teoretických modelů a pozorování kosmického mikrovlnného pozadí – tedy elektromagnetického záření vznikajícího vesmíru. Také studie o galaxiích a měření vzdálenosti přispěly k lepšímu pochopení expanze vesmíru.

Ale v těchto modelech vždy existovaly mezery – zejména co se týká doby, kdy byl vesmír „ve věku kojence“, jak astronomové někdy popisují dobu před přibližně 11 miliardami lety. Nový model právě tuto „nepříjemnou mezeru“ za posledních 11 miliard let vyplňuje.

Prostřednictvím „pěti let nepřetržitých pozorování jsme se snažili tuto mezeru zaplnit a tyto informace využíváme k tomu, abychom způsobili jeden z nejvýznamnějších pokroků v kosmologii za poslední desetiletí,“ řekl atrofyzik Jean-Paul Kneib ze Švýcarského federálního technologického institutu (EPFL) v Lausanne, který na tomto projektu pracoval. Uvedl, že cílem bylo vytvořit „nejkompletnější 3D mapu vesmíru po celou dobu existence vesmíru“.

Mapa ukazuje vlákna hmoty ale také prázdná místa, která přesněji popisují strukturu vesmíru od jeho počátků, kdy byl starý jen 380 tisíc let. Jasně také prokazuje, že expanze vesmíru začala v určitém okamžiku zrychlovat a od té doby se to děje nadále.

Vědci věří, že za zrychlování expanze vesmíru může přítomnost takzvané temné energie, neviditelného prvku, který zapadá do obecné teorie relativity Alberta Einsteina, ale jehož původ není zatím vysvětlen.