Ze zelené na růžovou. Jezero v Indii záhadně změnilo barvu

Obyvatele západoindického státu Mahárátštra i vědce nedávno překvapil nezvyklý úkaz. Tamní kráterové jezero Lonar totiž náhle změnilo barvu. Namísto typické zelené je nyní načervenalé. Podle odborníků by za jevem mohla stát například zvýšená slanost vody či přítomnost určitých bakterií. Kvůli suchému počasí je navíc nyní jezero také mělčí než dříve.

Jezero Lonar se nachází několik set kilometrů od Bombaje. Vzniklo asi před 50 tisíci lety po pádu meteoritu a je oblíbenou turistickou destinací. Jeho ekosystém zase přitahuje pozornost vědců.

Až doposud byla pro jezero typická zelená barva. Ta se však nedávno záhadně změnila a z ničeho nic tato vodní plocha zrůžověla.

Konkrétní příčiny nečekané proměny jsou zatím předmětem diskusí. Místní geolog Gajanan Kharat poznamenal, že barva jezera se změnila už v minulosti, nikdy ovšem natolik výrazně.

„Letos vypadá zvláště načervenale, protože se tento rok zvýšila slanost vody,“ uvedl. „Množství vody v jezeře se snížilo a jezero se zmenšilo, takže slanost stoupla a způsobila některé vnitřní změny,“ vysvětlil dále.

Jezero Lonar je navíc podle expertů ideální pro množení čeledi bakterií známé pod názvem halobacteriaceae. Těmto organismům se daří ve vysoce slaném prostředí a některé z nich produkují červený pigment.

Hlavní příčina zbarvení jezera však zůstává nepotvrzená, místní úřady proto nyní analyzují odebrané vzorky vody.