Tohle není popcorn. Nový teleskop pořídil nejdetailnější záběry Slunce

Vědci, kteří na americké Havaji provozují čtyřmetrový dalekohled s názvem Daniel K. Inouye Solar Telescope, zveřejnili první snímky Slunce ve vysokém rozlišení, které tento přístroj dokázal pořídit.

Přestože je Slunce zdaleka nejbližší hvězdou, astronomové toho o něm stále vědí jen málo. Zejména jeho schopnost ovlivňovat počasí na Zemi je velkou neznámou, a právě to má změnit výše zmíněný teleskop.

„Na Zemi sice dokážeme předvídat, co se děje prakticky všude na světě, ale co se týká vesmírného počasí, tak tam jsme to ještě nezvládli,“ uvedl Matt Mountain, prezident Association of Universities for Research in Astronomy, která teleskop provozuje.

Tento přístroj umístěný na hoře Haleakala na havajské Maui by měl fenomén vesmírného počasí poznat lépe díky čtyřmetrovému zrcadlu, je to tedy zatím největší přístroj určený k pozorování Slunce. Protože se na tomto zrcadle koncentruje obrovské množství slunečního světla, musí být observatoř vybavená pokročilým chladicím systémem, jinak by došlo k jejímu přehřátí.

První snímek a video, které vědecký tým zveřejnil, ukazují oběh plynu kolem Slunce. Každá „buňka“, která je na fotografii vidět, je velká asi jako Ukrajina. Ve videu jsou zobrazené změny v průběhu deseti minut; je tam vidět, jak teplo pohybuje plynem k jasnějšímu centru každé oblasti, odkud se pak zase rozpíná směrem ke krajům.

Odpor vůči vědě

Stavba havajského dalekohledu se setkala s odporem místních obyvatel; lokalita, kde vyrostl, je totiž původními obyvateli považována za posvátnou. Právě zde, v kráteru, měla podle pověstí žít babička poloboha Mauioho, který dal jméno celému ostrovu. Legendy říkají, že mu pomohla ulovit Slunce a společně ho donutili, aby zpomalilo svůj pohyb po obloze, což prodloužilo den.

Astronomové se vlastně snaží o něco podobného, jejich lov Slunce by měl ale spíše pomoci s lepším pochopením toho, jakou hrozbou se Slunce může stát.