Společnost Blue Origin úspěšně otestovala raketu. Má už brzy nosit turisty do kosmu

Soukromá vesmírná společnost Blue Origin ve středu provedla úspěšný dvanáctý test své rakety New Shepard s modulem, v němž mají v budoucnu létat vesmírní turisté. Celá mise se suborbitálním letem, stále ještě bez posádky, trvala od startu rakety po přistání modulu deset minut a 16 sekund, napsal server Spaceflightnow.

Start byl kvůli nepřízni počasí přeložen z úterý na středu a také během ní byl několikrát kvůli mlze posunut. Nakonec New Shepard vzlétl z kosmodromu Blue Origin na západě Texasu v 18:53 SEČ. Po dvou minutách a 45 sekundách se modul od rakety odpojil a samostatně vystoupal do výšky 104,5 kilometru.

Modul tak překročil hranici vesmíru, kterou Mezinárodní letecká federace stanovila na sto kilometrů nad Zemí. Americká vesmírná agentura NASA a americké letectvo považují za rozeznatelnou hranici mezi atmosférou a vesmírem už výšku 50 mil (80,5 kilometru).

Obnovitelná raketa

Raketa New Shepard je navržená tak, aby byla schopná létat opakovaně. Ta, která byla použita dnes, letěla již pošesté v řadě. Po vynesení modulu se snesla dolů volným pádem, než klesání zbrzdila zažehnutím motoru a pak ve vztyčené poloze dosedla na zem – po letu trvajícím sedm minut a 25 sekund. Zanedlouho po ní přistál měkce díky třem velkým padákům i modul.

V modulu určeném pro šestičlennou posádku ani tentokrát neletěli lidé, podobně jako při předešlých testech. Místo nich byly na palubě přístroje pro experimenty NASA.

Blue Origin plánuje podnikat s turisty suborbitální lety, při nichž se modul přiblíží k hranici vesmíru, případně ji překoná, ale nedosáhne oběžné dráhy kolem Země. Lidé na palubě mají při této výpravě zažít přibližně na pět minut stav beztíže. Původně společnost plánovala zahájit komerční lety s pasažéry ještě letos, podle všeho se tak ale stane až v příštím roce.