Po půltunové stanici zbyl na dně Baltu jen kabel. Asi nám ji ukradli, připouštějí vědci

Těsně po osmé hodině večerní 21. srpna 2019 přestala vysílat výzkumná stanice, kterou provozují němečtí vědci na dně Baltského moře. Na místo byli vysláni potápěči, kteří zjistili, že celé zařízení zmizelo. Zbyl po něm jen poškozený přenosový kabel.

Pozorovací stanice Boknis Eck ležela v zakázané oblasti moře u severní části německého pobřeží. Podle stanice BBC sem mají zakázaný vstup veškerá plavidla, včetně těch rybářských. Zařízení v ceně 300 tisíc eur (v přepočtu 7,5 milionu korun) provozoval GEOMAR z Helmholtzova centra pro výzkum oceánů a Helmholtzovo centrum v Geesthachtu.

Podle vyjádření centra GEOMAR se už záležitostí zabývá policie. V současné době se pracuje s verzí o neznámém pachateli, který mohl laboratoř ukrást a někam odvléci. Další možné scénáře vědci vylučují: masivní bouře, nečekaně silné mořské proudy ani žádní známí mořští tvorové to být nemohli, protože celá podvodní pozorovací laboratoř vážila kolem půl tuny. Ale kdo mohl být původcem potenciální krádeže, zatím nikdo netuší.

Část observatoře při údržbě
Zdroj: Forschungstauchzentrum der CAU

S observatoří sledovali místní ekosystém a jeho změny

Stanice Boknis Eck ležela v zátoce u Eckernförde na sever od přístavního města Kiel, necelé dva kilometry od pobřeží, v hloubce 22 metrů.

Šlo o jedno z nejstarších, stále používaných zařízení tohoto druhu, laboratoř fungovala od 30. dubna 1957. Sbírala automaticky údaje o teplotě mořské vody, její slanosti, množství živin v ní, rychlosti proudění i koncentraci různých látek. Vědci tato data využívali pro sledování kvality místního ekosystému i změn v něm. Také sloužila pro případné varování, pokud by se v oceánu objevily nějaké problémy.

„Nejdříve jsme si mysleli, že se jedná o nějakou chybu v přenosovém systému,“ uvedl Hermann Bange, který má na starosti koordinaci tohoto projektu. Proto na místo nechal poslat potápěče, aby technickou závadu vyřešili. „Ale celý přístroj byl pryč, potápěči po něm nenašli ani stopu,“ přiblížil v tiskové zprávě. „Když se před týdnem ponořili na mořské dno, kde měla observatoř být, našli tam už pouze utržený kabel. Byl úplně roztrhaný,“ dodal Bange. Podle tohoto vyjádření musela být pozorovací stanice odstraněná obrovskou silou, zařízení bylo ze své povahy velmi bytelné.

Pro vědce jde o citelnou ztrátu, která se nedá vyjádřit pouhou cenou observatoře; data z ní jsou podle vyjádření GEOMARu neocenitelná. Ani vlastní vyšetřování vědců nebylo schopné odhalit, kam zařízení zmizelo ani kdo je za ně zodpovědný. Proto nyní žádají o pomoc veřejnost – jestli má jakékoliv informace, měla by se jim ozvat.