Hráz na zachytávání plastového odpadu vyplula do Pacifiku. Na podzim selhala, teď to má napravit

Ekologičtí aktivisté v Tichém oceánu znovu instalovali plovoucí bariéru na zachytávání plastového odpadu. Systém, jehož autorem je čtyřiadvacetiletý Nizozemec Boyan Slat, má přispět k vyčištění moře v oblasti takzvané velké pacifické skládky mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, kde podle odhadů vědců pluje na 1,8 bilionu kusů plastu. Informoval o tom britský The Guardian. Poprvé bylo zařízení umístěno do oceánu loni v září, ale téměř okamžitě se rozpadlo.

Zařízení organizace The Ocean Cleanup („úklid oceánu“) má podobu 600 metrů dlouhé plovoucí hráze, na níž je zespodu upevněná přepážka sahající až do třímetrové hloubky. Systém se má za působení větru, mořských proudů a vln automaticky zformovat do tvaru písmene U.

Bariéra je navržena tak, aby nebránila v pohybu mořským živočichům. Ti ji mohou bezpečně podplavat.

Oceánský sběrač odpadu poháněný přírodními silami bude vždy nějakou dobu brázdit vody Tichého oceánu, dokud senzory nevyšlou zprávu o tom, že se jeho záhyb naplnil odpadem. Přivolaná loď pak nashromážděné plasty odveze na pevninu, kde je čeká recyklace.

Koncem minulého roku se hráz, bičovaná neustálými nárazy mořských vln a větrem, rozbila a čtyři měsíce byla v opravě. Tento týden tažná loď znovu zařízení dopravila ze San Francisca do Pacifiku. 

Chce zachránit svět

Zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup je čtyřiadvacetiletý Nizozemec Boyan Slat. Že bude čištění oceánu jeho životním posláním, se rozhodl v šestnácti letech, když při potápění v Řecku viděl víc igelitových sáčků než ryb. O pár let později už byl ředitelem vlastní firmy s mnoha světovými oceněními a rozpočtem v milionech dolarů.

„Nebudeme se honit za plasty, necháme je, ať k nám samy doplují. Šetří to čas, energii a náklady,“ uvedl zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup Boyan Slat. „Pouhá dvě až tři procenta plastů v oceánech tvoří mikročástice. Většina je stále ještě ve formě velkých předmětů. Vyčištěním všeho, co přesahuje několik milimetrů, bráníme vzniku daleko většího množství mikročástic.“

Firma chce do pěti let ze severního Pacifiku odstranit polovinu odpadu. Je to výrazné zlepšení odhadů. Experti i dárci stojí na straně mladého Nizozemce. Žádnou lepší šanci na ozdravení oceánů nevidí.

obrázek
Zdroj: ČT24