Elektrické koloběžky v Austrálii pod vlivem hackerů. Stroje nadávají klientům a jsou vulgární

V australském Brisbane řeší neobvyklý problém, z městských ulic museli stáhnout nejméně osm elektrických koloběžek společnosti Lime. Kvůli hackerům totiž vozítka na své uživatele pokřikují různé vulgarity a uráží je.

Koloběžky vybavené elektromotorem mají komunikační systém, pomocí něhož hlasem informují zákazníka o stavu jízdy. Neznámá skupina hackerů dokázala do několika těchto strojů proniknout a hlasové soubory nahradit jinými. Místo informace, že jízda začíná, teď koloběžka řekne, že nechce, aby se na ní někdo vozil, během jízdy má vulgární a oplzlé komentáře a na konci jízdy na zákazníky pokřikuje, aby nikam nechodili. 

Společnost Lime pro Brisbane Times tuto záležitost komentovala s rozhořčením. „Jsme si vědomi, že u osmi vozítek v Brisbane vandalové pozměnili hlasové soubory a ty původní nahradili nevhodnými a ofenzivními,“ uvedl zástupce společnosti Nelson Savanh. „Není to chytré, není to zábavné a připomíná to nahrazení vyzváněcího tónu u mobilního telefonu,“ dodal.

Problémy se množí

Motorizované koloběžky Lime mají v Brisbane, kde zatím fungují ve zkušebním provozu, více problémů. Již v lednu se stalo, že se přední kola během jízdy zamknula. Několik uživatelů se při tom zranilo a problém musela vyřešit softwarová záplata.

Aktuální potíže jsou sice jen drobné, neškodné a zdánlivě komické, avšak ilustrují dobře, jak zranitelné hackerskými útoky tyto stroje mohou být. Například bezpečnostní společnost Zimperium nedávno ukázala, že dokáže pomocí aplikace napojené na Bluetooth přimět koloběžku zrychlit nebo zabrzdit na vzdálenost 100 metrů. Jednalo se ale o jiný typ stroje, než se využívá v Brisbane.

Elektrické koloběžky ale čelí hackerským útokům i jinde. Podařilo se například pomocí mobilních telefonů přimět tyto stroje k překročení zabudovaného rychlostního limitu, anebo dokonce získat jízdy zdarma.