Mladé Američany už sex neláká: Lidí žijících v celibátu výrazně přibývá

Téměř jeden ze čtyř dospělých Američanů neměl za uplynulý rok žádný intimní poměr. Vyplývá to z průzkumu, o němž na svých internetových stránkách informuje The Washington Post. Podíl lidí, kteří žijí bez sexu, se tak dostal na rekordní úroveň. Příčinou tohoto trendu je stárnutí populace, nástup nových možností zábavy i to, že přibývá lidí, kteří nežijí se stálým partnerem.

Třiadvacet procent Američanů uvedlo, že za poslední rok nemělo ani jednou sex. A mezi nimi mají překvapivě vysoký podíl mladí muži, kteří tvrdí, že strávili nejméně rok „v celibátu“. Osmadvacet procent mužů ve věku od 18 do 30 let se svěřilo, že to je jejich případ.

Jejich podíl se od roku 2008 téměř ztrojnásobil. U žen této věkové kategorie autoři průzkumu tak strmý nárůst nezaznamenali: loni rok bez sexu prožilo 18 procent z nich, což je o osm procentních bodů více než v roce 2008.

Dvě základní příčiny

Celkový nárůst lidí, kteří v posledním roce sexuálně abstinovali, vědci vysvětlují tím, že se mezi obyvateli Spojených států zvětšuje podíl lidí starších 60 let.

U mladých pak mají více vysvětlení. Jedním z nich je rozšíření nových technologií, které se podle nich zřejmě podepsalo na sexuálním chování Američanů. „V současnosti se toho dá v deset hodin večer dělat daleko více než před dvaceti lety,“ připomíná psycholožka Jean Twengeová ze státní univerzity v San Diegu. „Streamování videí, sociální média, herní konzole, spousta dalšího,“ vyjmenovala, co mladé Američany pravděpodobně odvádí od sexu.

Stejné příčiny potvrdil ze své lékařské praxe také sexuolog Leonard Sax: „Mladí muži mi říkají, že videohry a pornografie jsou dnes mnohem lepší, než bývaly před dvaceti roky.“

Sexuální generační propast

Zatímco mladí muži, zejména dvacetiletí, se sexu vzdávají, jeho obliba roste u třicátníků a čtyřicátníků. Jen sedm procent třicetiletých a devět procent čtyřicetiletých přiznává, že strávili loňský rok bez jediné sexuální zkušenosti.

Pozoruhodné je, že více sexu si užívá dokonce i věková kategorie padesátníků: zatímco u nejmladší kategorie zůstalo bez sexu v uplynulém roce 28 procent mladých mužů, v kategorii 50–59 let to bylo jen 13 procent.

Další významnou hranicí je pak šedesátý rok života, po něm se bez sexu obejde už asi 50 procent lidí, přičemž toto číslo se už řadu let nemění a je velmi stabilní.

Výsledky vychází z velkého amerického národního průzkumu General Social Survey, což je druhý nejrozsáhlejší sociologický výzkum ve Spojených státech.

Podobné tendence se ale ukazují i v řadě jiných vyspělých zemí napříč kontinenty – ve Velké Británii, Jižní Koreji nebo Japonsku. Tam proběhl v roce 2016 průzkum, kterého se zúčastnilo přes pět tisíc mladých lidí ve věku 18–34 let. Podle jeho výsledků výrazně stoupl počet těch, kdo nikdy nezažili koitus: mezi muži jich bylo 42 procent, mezi ženami dokonce 44 procent.