Kosmodromem, odkud chce Musk posílat rakety na Mars, má vést Trumpova zeď

Společnost SpaceX může mít problém, který představuje výstavba zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Svým voličům ji slíbil prezident Donald Trump a má zabránit přílivu kriminality do USA. Současně by ovšem měla vést přímo přes kosmodrom SpaceX, odkud mají startovat výpravy na Mars.

Sporný pozemek se jmenuje Boca Chica a nachází se v Texasu, nedaleko města Brownsville. „Problém se SpaceX je v tom, že zeď nebo plot má vést přímo skrz jejich pozemek,“ komentovala pro agenturu Bloomberg demokratická poslankyně Lucille Roybal-Allardová. Snaží se, aby tato oblast dostala výjimku.

Že může avizovaný stavební plán současného Bílého domu způsobit komplikaci pro dobývání vesmíru, si jako první uvědomila právě Roybal-Allardová. Všimla si toho, když procházela materiály ministerstva vnitřní bezpečnosti. Bariéra na nich vede přímo středem odpalovací plochy.

Demokraté i republikáni, kteří pracují na otázce bezpečnosti na hranicích, uvádějí, že se v tomto sporu blíží k dohodě. Řešení bude zřejmě založené na nějaké formě bariér vedoucí podél mexické hranice; přesné podmínky této dohody ještě nejsou sjednané, ale měly by být známé do 15. února.

Společnost SpaceX se ke komplikaci zatím otevřeně nevyjádřila. Podle demokratického poslance Filemona Vely zvoleného za okrsek, kde kosmické zařízení vzniká,  ale vedení firmy rozhodně radost nemá. Pro Bloomberg se vyjádřil takto: „Snaží se to řešit spíše v zákulisí a nepřitahovat na sebe pozornost. Nechtějí urazit ministerstvo vnitřní bezpečnosti.“

Mluvčí SpaceX James Gleeson uvedl, že společnost kvůli svému pozemku nelobovala a ani nikoho nevyzvala, aby to dělal za ni. Současně odmítl komentovat, jak by plot nebo zeď ovlivnily provoz zařízení.

Uvedl jen, že „ministerstvo vnitřní bezpečnosti si před nedávnem vyžádalo souhlas SpaceX, aby získalo přístup k našemu pozemku na náš jihotexaský kosmodrom, aby tam provedlo průzkum. V současné době SpaceX vyhodnocuje tuto žádost a komunikuje s ministerstvem, aby lépe pochopilo jeho plán.“

Základna pro kosmické lety je nutná

Společnost SpaceX oznámila plány na vznik texaského kosmodromu před dvěma lety. Tehdy očekávala, že chudé oblasti v údolí Rio Grande přinese přibližně pět stovek kvalifikovaných pracovních míst. Kongresman Vela se obává, že stavba zdi, která by rozdělila startovní plochu na dvě poloviny, by mohla tento záměr ohrozit. „Je to reálný problém, celé to vůbec nedává smysl,“ komentoval plány ministerstva.

Demokraté už připravili návrh, který by dal celé oblasti výjimku. Neměla by tedy být obehnaná plotem a zeď by vedla jinudy. Návrh připravili právě Filemon Vela a Lucille Roybal-Allardová.

Společnost SpaceX v současné době posílá do kosmu rakety Falcon 9. Roku 2018 se jí to podařilo celkem jednadvacetkrát. Využívá k tomu tři kosmodromy, dva na Floridě a jeden na základně amerického letectva v Kalifornii.

Elon Musk, majitel SpaceX, současně už pracuje na silnějším raketovém nosiči, který se jmenuje Starship. Měl by být tak silný, aby dostal lidskou posádku až na Mars. Testy tohoto stroje by měly probíhat právě na problematickém místě v jižním Texasu.

Místo vyniká ideální polohou – kvůli fyzikálním zákonům platí, že čím blíže je kosmodrom k rovníku, tím je pozice výhodnější. Z Boca Chica by v budoucnu kromě toho měly startovat také desítky komerčních satelitů, což je pro SpaceX její nejspolehlivější zdroj příjmů.