SpaceX poprvé otestovala motor pro kosmickou loď Starship. Zamířit má až k Marsu

Zakladatel soukromé americké vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na svém twitterovém účtu zveřejnil zkušební zážeh nově vyvíjeného raketového motoru Raptor, který chce používat k pohonu budoucí kosmické lodi Starship. S ní by se Musk rád vydal k Měsíci a také k Marsu.

„První zážeh letového motoru Raptor pro Starship! Jsem hrdý na skvělou práci týmu SpaceX,“ napsal Musk v noci na pondělí. V minulosti již SpaceX úspěšně odzkoušela méně výkonné verze Raptoru, aktuální test ale Musk považuje za první pro pohon lodi Starship, poznamenal portál GeekWire. Pusťte si video se zvukem:

Zkoušku společnost SpaceX provedla ve svém testovacím a vývojovém areálu v McGregoru v americkém státě Texas. Jako palivo slouží směs kyslíku a metanu. 

Nově vyvíjenou raketu, která je označována jako BFR, tvoří první stupeň nazvaný Super Heavy a druhý stupeň s lodí, který nese název Starship. Super Heavy bude vybaven 31 motory Raptor a Starship sedmi motory.

Raketa BFR, která by mimo jiné měla vynést do vesmíru i turisty, má být vysoká asi 106 metrů. Řadu detailů o ní prozradila nedávno prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová na pařížské konferenci World Satellite Business Week. Raketa podle ní bude velmi flexibilní a díky tomu umožní lidem pracovat ve vesmíru a vynést tam technologie, které se doposud do kosmu dostat nemohly. Průměr nákladového prostoru bude 8,5 metru, takže raketa bude například moci zachytit satelit a provést jeho servis.

Loď má být dostupná ve třech variantách:

  1. Pilotovaná loď (BFR spaceship), která bude dopravovat lidi do vesmíru.
  2. Tanker (BFR tanker), který dopraví na oběžnou dráhu zásoby paliva pro dálkové lety na Měsíc či Mars.
  3. Bezpilotní loď (BFR satellite delivery spacecraft), v podstatě nákladní loď, která bude disponovat velkými dveřmi pro vypuštění nákladu na oběžné dráze.

„Turismus je nevyhnutelý, ale je potřeba se neunáhlit. Nejdříve poletí zkušební piloti, rodiny až potom,“ komentovala budoucí lety platících zákazníků Shotwellová.