„Elektrická“ novozélandská raketa vynesla do vesmíru výzkumné satelity

Z novozélandského kosmodromu Onenui odstartovala další výzkumná mise. Raketa Electron na orbitu vynesla třináct satelitů, které chce společnost Rocket Lab využít k výzkumu vesmíru. O samotné raketě se hovoří jako o „elektrické“. To proto, že její palivová čerpadla napájejí baterie.

Malé sondy s názvem CubeSats, které na zemskou oběžnou dráhu vynesla novozélandská raketa, budou shromažďovat data o radiačních pásech nebo autonomním pohybu ve vesmíru pro vesmírnou misi amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s názvem ELaNa-19 a skupinu amerických univerzit.

Pro společnost Rocket Lab jde o druhou vesmírnou misi. Po loňském zkušebním startu následoval letos v lednu let se satelity určenými ke snímkování Země. Pokud bude i aktuální mise úspěšná, plánuje firma zvýšit v příštím roce svou aktivitu. Cílem je vykonat celkem 16 misí.

Rakety firmy Rocket Lab, které jsou celé vyrobeny z lehkých kompozitních materiálů a jsou na jedno použití, sázejí na rychlou přípravu ke startu. Do vesmíru mohou vynést pouze lehký náklad o hmotnosti kolem 150 kilogramů. Cílem firmy je nabídnout cenově efektivní komerční službu, náklady na start by měly být do pěti milionů dolarů.