Před 10 lety poslala firma SpaceX do vesmíru družici. Začala tím Muskova kosmická odysea

Přesně před deseti lety začalo velké vesmírné dobrodružství Elona Muska a jeho společnosti SpaceX. Jen málokdo si tehdy představoval, jak úspěšná se její unikátní cesta stane a že ještě v tomtéž desetiletí bude vesmírem létat Muskův červený sporťák.

Americká firma Space Exploration (SpaceX) poslala 28. září 2008 do vesmíru na raketě Falcon 1 maketu družice RatSat. Raketa se dostala na eliptickou oběžnou dráhu ve výšce 500 až 700 kilometrů. Soukromá společnost tehdy vůbec poprvé úspěšné vyslala družici na orbitu Země. SpaceX si od té doby připsala na své konto řadu dalších úspěchů. Nyní má ambice dopravit prvního turistu na oběžnou dráhu kolem Měsíce a na Mars.

Muskovy vesmírné sny pohledem Dušana Majera (zdroj: ČT24)

Firmu založil v roce 2002 Američan Elon Musk (47) a stal se jejím ředitelem i šéfkonstruktérem. SpaceX je jednou ze dvou amerických soukromých společností, které úřadu NASA pomáhají se zásobováním Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V roce 2012 SpaceX vypustila do vesmíru modul Dragon, který se tři dny nato spojil s ISS jako první komerční modul a první americké plavidlo u ISS od vyřazení raketoplánů ze služby v roce 2011. SpaceX do vesmíru vypustila také například komunikační satelity.

  • Americký podnikatel Elon Musk se proslavil smělými kosmickými projekty, výrobou elektromobilů Tesla nebo třeba plánem na vysokorychlostní dopravní projekt hyperloop. 

Zásadní význam této společnosti spočívá v tom, že jako první dokázala konkurovat státním a nadnárodním kosmickým agenturám. A to jak kvalitou, tak především cenou.

Nejdůležitější momenty v dějinách SpaceX:

Září 2008: První let do vesmíru
Začátky Falconu 1 byly velmi nenápadné. První let trval jen minutu a další dva také nedopadly nejlíp. Teprve čtvrtý pokus dostat se na hranici vesmíru byl úspěšný. Falcon 1 se dostal do kosmu jako první soukromá raketa s palivem na tekutý pohon.

Prosinec 2010: Návrat Dragonu
Roku 2010 společnost SpaceX poprvé poslala do kosmu kapsli Dragon schopnou nést na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) náklad nebo posádku. Letěla tam na palubě rakety Falcon 9, což je mladší a silnější sourozenec Falconu 1. Už jen to se dá považovat za úspěch, ale ještě větší událostí bylo, když se tato kapsle dokázala vrátit zpět. To bylo také poprvé, kdy se to nějaké soukromé společnosti podařilo.

Květen 2012: Dragon u ISS
A další poprvé: Asi rok a půl poté, co Dragon přistál nedaleko mexického pobřeží, byl vyslán na ISS. Odstartoval 22. května, několik dní manévroval a posílal na Zemi data a pak byl robotickou paží přitažen ke stanici. 

Prosinec 2015: Falcon 9 se vrací
Společnost od začátku plánovala, že chce, aby její rakety byly použitelné víckrát. To znamená, že nesměly při návratu shořet v atmosféře. Právě náklady na vždy nové nosné rakety tvoří velkou část ceny letů do kosmu. Úspěšné přistání rakety na pevnině nebylo tentokrát prvním jen v soukromém sektoru, ale i celkově.

Duben 2016: Přistání na plovoucí plošině
Když už se podařilo vrátit raketu na Zemi, byl to pro SpaceX jen krůček k další metě: úspěšnému přistání na plovoucí platformě na hladině oceánu. Raketa se na maličký objekt strefila přesně, plošina byla ovládaná dálkově.

Březen 2017: První start znovu použité rakety
Přistát s raketou je jen jednou ze stran rovnice opakované použitelnosti. Tu druhou tvoří schopnost stejnou raketou znovu odstartovat do kosmu. To se podařilo na jaře roku 2017. Navíc se povedlo úspěšně s ní přistát na plovoucí plošině v Atlantiku.

Červen 2017: Dragon se vrací
Nejen raketa Falcon, ale také kapsle Dragon je použitelná několikrát. To SpaceX dokázala 3. června 2017, když poslala Falconem 9 k ISS Dragon, který už jednou letěl.

Únor 2018: Falcon Heavy a auto ve vesmíru
Falcon Heavy je těžký nosič, který unese víc než starší generace Falconů. Jeho první úspěšný let byl vylepšen o akci, kterou se tato raketa zapsala do dějin. Vynesla totiž do kosmu červený sporťák Tesla Roadster, který vyrábí jiná společnost Elona Muska. V autě, které se od té doby pohybuje Sluneční soustavou, sedí Starman, což je figurína oblečená do skafandru vyvinutého SpaceX. Na palubní desce je maličký roadster, ve kterém sedí maličký Spaceman a na informačním panelu je nápis „Don’t Panic!“ („Nepropadejte panice!“).