Půl miliardy pro šampiony ve videohrách. Vrcholí nejlépe placený turnaj v e-sportu

Osmý ročník akce jmeném The International představuje turnaj ve videohrách, v němž se hraje o půl miliardy korun. Počtem diváků, ale především výší odměn pro vítěze je důkazem, že počítačové hry se už plně vyrovnají klasickým sportům – a v mnoha ohledech baví mladou generaci mnohem víc.

Videohry už dávno nejsou jen zábavou náctiletých. Již před řadou let se staly také sportem, a v posledních letech si v nich hráči mohou vydělat více peněz než muži a ženy, kteří patří mezi špičku v tradičních sportech.

Nejlépe financovaný turnaj ve videohrách se koná tradičně v srpnu, jmenuje se The International. Právě v těchto dnech se odehrává jeho osmý ročník, diváci ho živě sledují v Rogers Areně v kanadském Vancouveru, mnohokrát více lidí se na něj dívá na počítačových monitorech.

Sedmkrát se tento turnaj tradičně konal v seattleské Key Areně, víceúčelové sportovní hale, kam se vejde téměř osmnáct tisíc diváků. Letos se ale musel kvůli rekonstrukci přesunout severně, do Kanady. Finále je však i letos už řadu měsíců vyprodáno, přestože za jeden lístek musí fanoušek zaplatit bezmála 4300 korun. Přitom zde sledují jen jedinou hru – DOTA2.

Proč právě DOTA?

Hra DOTA2 (Defense of the Ancients) je videohra, kterou hraje měsíčně přes deset milionů lidí po celém světě. Mezi počítačovými hrami je v mnoha ohledech výjimečná, už jen proto, že jen v lehce změněné podobě se hraje už déle než osm let. Prošla sice řadou pravidlových i grafických úprav a vylepšení, ale princip a základní vzhled je stále stejný jako v roce 2010.

Hraje ji deset hráčů rozdělených do dvou týmů po pěti lidech, kteří se snaží zničit soupeřovu hlavní budovu umístěnou v dobře bráněné základně. Zní to sice banálně, ale protože má hra řadu komplikovaných mechanik, 115 zcela odlišných hrdinů a obrovskou variabilitu, stát se v ní mistrem je opravdu náročné a zabere to spoustu času. Na rozdíl od většiny jiných videoher je v ní zcela zásadním faktorem vítězství spolupráce mezi jednotlivými hráči.

Hra i turnaj patří společnosti Valve, která také vymyslela originální způsob, jak turnaj financovat, a zajistit tak astronomické odměny za výhru. Letos jsou vůbec nejvyšší v dějinách – hraje se v přepočtu o 560 milionů korun, přibližně polovinu přitom dostane jediný vítězný tým.

Valve, vlastník distribuční herní platformy Steam, dává jen základní odměnu a zbytek pochází z toho, co věnují samotní hráči hry. Tyto finance jsou procentem z toho, co se během roku utratí ve hře za různé předměty, úpravy hrdinů a další drobná vylepšení. Stojí sice jen pár dolarů, ale když si je koupí miliony lidí, na stomilionové odměny to stačí. Fanoušci hry navíc cítí k turnaji silnou loajalitu a chápou odměny jako něco, do čeho sami investovali.

Tento turnaj se může pochlubit kromě nesrovnatelně vysokých odměn také obrovským počtem diváků, kteří ho sledují. Protože se ale přenáší především po internetu desítkami různých streamů (často ne úplně legálně) na mnoha různých platformách (YouTube, Twitch a další), čísla sledovanosti se jen odhadují. Finále oficiálního přenosu sledovalo před dvěma roky asi šest milionů diváků, celý turnaj měl oficiální cestou přes 150 milionů diváků. Reálně jich však mohlo být i řádově více.

Srovnání výdělků sportovců
Zdroj: ČT24

Celkem v turnaji nastoupilo 18 týmů, velké finále mezi dvěma nejlepšími se letos odehraje v noci ze soboty na neděli.

Lidé proti robotům

Novinkou letošního roku jsou zápasy mezi nejlepšími lidskými hráči a nejpokročilejšími umělými inteligencemi. Umělé inteligence OpenAI se před rokem začala učit extrémně složitá pravidla hry; od té doby pokročila natolik, že už je schopná bez problémů porážet průměrné i nadprůměrné lidské hráče. Na začátku letošního srpna pak rozdrtila i pětici hráčů, kteří v minulosti patřili ke světové špičce, nyní se už ale věnují hlavně komentování zápasů a koučování mladších talentovaných hráčů.

Podívejte se na hru lidí proti botům:

Pět nezávislých programů spolu přitom v průběhu hry nijak nekomunikuje ani jinak nepodvádí – jen reagují na svoje vzájemné chování. „Z toho, co jsme viděli, tak spolupráce může spontánně vzniknout z přirozených procesů,“ uvedl Greg Brockman, jeden ze zakladatelů OpenAI.

Na letošním The Internationalu se mají odehrát tři zápasy, v nichž se tomuto systému postaví tři z nejlepších světových týmů. K prvnímu už došlo a lidé protentokrát ještě vyhráli. Pro vědce je DOTA tak zajímavá právě proto, že počítače v ní nikdy nemohou znát všechny možnosti – musí proto improvizovat, spolupracovat a chovat se co nejvíc jako lidé. Tento výzkum je tedy zcela zásadní pro to, aby jednou mohla vzniknout opravdová umělá inteligence.

DOTA na olympiádu?

Právě DOTA je jednou z her, o nichž se nejčastěji mluví jako o potenciálních kandidátech pro průnik na olympijské hry. Vděčí za to nejen své stabilní hráčské i fanouškovské základně, ale také podpoře sponzorů a především tomu, jak rychle se mění pohled na e-sporty, tedy profesionální hraní počítačových her.

Už před rokem v dubnu se totiž počítačové hry staly oficiálně olympijským sportem. Asijský olympijský výbor totiž v úterý 18. dubna 2017 oznámil, že e-sporty se objeví poprvé jako medailový sport na Asijských hrách již v roce 2022. Teoreticky to znamená, že počítačové hry neboli e-sporty mají nakročeno do rodiny olympijských odvětví.

Že se v Asii berou počítačové hry velmi vážně, dokazuje i fakt, že v loňském roce byly uvedeny jako součást prestižních Asian Indoor and Martial Arts Games (AIMES). Hlavním partnerem zahrnutí počítačových her mezi e-sporty je čínská internetová společnost Alibaba. Ta podporuje e-sporty financováním turnajů a ročně investuje asi 150 milionů dolarů do jihokorejské International eSports Federation, která lobbuje za přijetí e-sportů mezi hry, jež se objeví na olympijských hrách.

Podle herních analytiků je zahrnutí her mezi sporty na Asijských hrách úspěšným testováním vzniku olympijských e-sportů.

Vydáno pod