VIDEO: Mladý vědec objevil první mantí školku v oceánu

Studenti ze Scrippsova oceánografického institutu objevili první mantí školku. Leží v Mexickém zálivu nedaleko pobřeží Texasu a slouží jako místo, kde mohou vyrůstat mláďata těchto obřích paryb.

Vědci manty, obří rejnoky velké až sedm metrů, studují desítky let, ale o jejich mláďatech toho vědí zatím překvapivě málo. „Je to pro nás temné území, protože jsme mláďat pozorovali tak málo,“ uvedl Joshua Stewart, student, který první známou školku mant objevil.

„Tento objev jakési školky pro manty zdůrazňuje, jak důležité je chránit některé oblasti moře – mohou být klíčové pro zachování mnoha druhů.“ Současně tento objev dává vědcům mnohem lepší porozumění celému druhu.

Co (ne)víme o mantách

Mantám se říká něžní obři oceánů. Jde o gigantické rejnoky, kteří se živí jen planktonem. Ten „sklízí“ při svých pomalých cestách oceánem. Nejčastěji se nacházejí v tropických a subtropických vodách – mohou v nich žít téměř po celé planetě. Zajímavé je, že vědcům se v podstatě v populacích mant téměř nepovedlo najít mláďata.

Joshua Stewart pátrání po nich zasvětil celé své vysokoškolské studium. Přestože narazil na stovky mant v dospělém věku, až do roku 2016 neviděl jediné mládě. To se mu povedlo objevit v chráněné lokalitě Flower Garden Banks. Po prvním náhodném setkání se sem vypravil vícekrát a opravdu zde našel množství mladých mant.

Upřel tedy na tuto lokalitu svou pozornost, podařilo se mu najít data a fotografie od vědců, kteří zde pracovali 25 let. Na fotkách se mu podařilo mladé manty snadno rozeznat – mají velmi typické skvrny na spodní straně těla. Z analýzy snímků mu vyšlo, že asi 95 procent všech mant ve Flower Garden Banks jsou mladí jedinci; jejich velikost totiž nepřesáhla „pouhých“ 2,5 metru.

Školka pro paryby

Jedná se zkrátka o oblast, kde se z nějakého zatím neznámého důvodu zdržují mladé manty – funguje to tedy jako jakási školka nebo jesle. Tato oblast je zřejmě výjimečně bezpečná, vliv může mít například i to, že jde o chráněné území, kde parybám nehrozí žádné nebezpečí od člověka. Vědci výsledky své práce popsali v práci v odborném časopise Marine Biology.

Skvělé zprávy pro manty

„Pro manty žijící v Mexickém zálivu jsou to skvělé zprávy,“ komentoval výsledky práce George P. Schmahl, který zodpovídá za mořskou rezervaci Flower Garden. Tato oblast se vyznačuje korálovými útesy, jež se podařilo uchovat v mnohem lepším stavu než jiné části Mexického zálivu.

Podle vědců mladým mantám také vyhovuje mělká voda, kde se mohou snadno a rychle ohřát poté, co se potopí do větších hloubek při pátrání po potravě.

Právě hlouběji se nacházejí výživnější druhy planktonu, který manty vyhledávají jako svou potravu. Vědci teď plánují, že začnou mladé manty označovat pomocí čipů, díky čemuž je budou moci v budoucnosti sledovat.