Mladíci zničili geologickou památku starou 320 milionů let. Slavné Brimhamské skály

Slavné pískovcové skály Brimham Rocks by turisté našli v anglickém Yorkshiru; asi deset metrů vysoká skalní formace vznikala přes 320 milionů let a ročně ji navštívily desetitisíce lidí. Skupině mladíků trvalo jen několik sekund, než vzácný přírodní útvar zničili.

Místní vyšetřovatelé označili jednání vandalů za zcela nesmyslné a idiotské. Skupina mladých lidí horní kámen shodila zřejmě před dvěma týdny, tehdy je přitom zahlédla skupina turistů. Podle expertů je geologická památka poškozená neopravitelně a navždy.

Proč to vandalové udělali? Helen Clarková z organizace National Trust, která se zabývá ochranou památek a přírody v Anglii, vysvětlení nemá: „Možná to mohla být pro někoho zábava. Je to ale zcela zbytečné a marné.“

Pískovcová památka, která slouží tisíce let jako výrazný orientační bod v krajině, byla poškozená již vícekrát, ale vždy jen mírně. Turisté do měkkého kamene nejčastěji vyrývali svá jména, případně hesla o lásce a obdobné vzkazy.

Hrozí zákaz přístupu

Tyto kameny sice vznikly miliony let předtím, než po Zemi kráčeli první dinosauři, turistický ruch ale vydržely necelé jedno století. A místní policie varuje, že to může být ještě horší. Poškozen je sice jen jeden z více skalních útvarů, ale podle policie může představovat poškozená přírodní památka nebezpečí i pro ostatní návštěvníky – je tedy možné, že k ní bude přístup úplně zakázán.

Pětice mladých lidí, kteří s největší pravděpodobností za poškozením památky stojí, zatím nebyla zadržena; policie ani nemá (kromě několika popisů) žádné poznatky o tom, co byli tito lidé zač. V současné době tedy prosí občany o pomoc v pátrání.

Vydáno pod