Reality show v chytrých ptačích budkách umožňuje sledovat, co se děje v hnízdě

Čeští studenti, vědci a technici spojili své síly a vytvořili přibližně padesát chytrých ptačích budek. Ty jsou monitorované kamerami a lidem umožňují sledovat, co se v hnízdech děje. Data, která sbírají žáci škol, navíc pomohou ornitologům lépe pochopit zvířecí chování.

Několik českých institucí před několika roky spojilo své síly a společně vyvinuly chytré ptačí budky. Jejich hlavním účelem bylo sledování průběhu hnízdění ohroženého druhu sovy – sýce rousného. Ukázalo se, že projekt je tak úspěšný, že se dá použít také na jiné druhy ptáků. A tak byla tato technologie upravená tak, aby se s její pomocí daly monitorovat i jiné druhy běžných druhů ptáků. 

V současnosti se používá systém chytré ptačí budky, který umožňuje sledovat přímý přenos hnízdění běžných druhů ptáků z pohodlí domova a zároveň ukládá biologické informace v počítači vestavěném přímo v budce. Tento projekt dostal jméno Ptáci Online. Mapa ukazuje, kde všude jsou rozmístěné jeho kamery:

On-line hnízda v ČR
Zdroj: PtaciOnline

Aktivitu na hnízdech sledují studenti, žáci škol, kteří mají na starost práci s daty – právě podle nich mohou vědci lépe pochopit, jak se ptáci na hnízdě chovají. Jde o ukázku takzvané občanské vědy, tedy vědy, kde může i zapálený člověk bez odborného vzdělání pomoci profesionálním biologům.

Občanská věda pomáhá

Mladí studenti pomohli svou prací shromáždit a vyhodnotit množství dat, na která by žádný český vědec neměl čas; s jejich pomocí je ale možné kvanta informací utřídit a dále zpracovávat.

K těmto on-line budkám má nyní kromě vědců a studentů přístup i široká veřejnost; videa z probíhajícího hnízdění jsou dostupná buď jako on-line záznam, nebo jako uložená videa.