Čeští vědci zachraňují v 3D Mosul zničený Islámským státem

Čeští vědci zachraňují v 3D Mosul zničený Islámským státem (zdroj: ČT24)

Dříve výstavní město Mosul v Iráku radikálové z Islámského státu téměř zničili – nešetřili památky křesťanské, islámské ani zcela bez náboženského obsahu. Město nyní v 3D modelech zachraňují čeští vědci.

Radikálové z organizace Islámský stát po sobě zanechávali zkázu nejen na lidech, ale také na architektuře. Všude, kam vstoupili, ničili památky nedozírné hodnoty – nejen ty nemuslimské, ale také ty, které jsou s islámem neodmyslitelně spojené. Zničená byla například slavná mešita v Mosulu, kde kdysi organizace vyhlásila vznik svého chalífátu. 

Některé podobně zničené památky teď ožívají aspoň ve virtuálním světě – a navíc s významnou pomocí českých expertů. Čeští vědci totiž vytvářejí podrobné 3D modely míst, která už dnes „zásluhou“ Islámského státu neexistují. Pokračují tím v projektu, který mapuje právě postupnou destrukci metropole severního Iráku během tříleté vlády teroristů. 

Dnes jsou zde jen trosky, ale dříve na stejných místech stávaly architektonicky cenné mosty a budovy. Než Mosul zničili radikálové, patřil k perlám Středního východu.

Petr Vavrečka, specialista na 3D modely, vysvětluje, z jakých údajů vlastně čeští vědci vycházejí, když se pokoušejí o 3D rekonstrukce: „Tento model je na podkladě historických map, které nejsou v dobrém rozlišení, ale byly koupeny. Jde o špionážní satelitní snímky z 60. let, americké špionážní snímky.“

V rekonstrukci pomáhají i archeologové, ti jsou totiž nejlépe schopní posoudit míru toho, jak bylo místo zničené. „Podle naší ověřené databáze bylo v Mosulu zničeno 47 staveb v době nadvlády Islámského státu,“ uvádí archeolog Karel Nováček z  Orientálního ústavu AV ČR na Univerzitě Palackého v Olomouci. 

Jednou z nich byla mešita Al Nuri z 12. století – jedna z dominant města. Stavbu s nádherným pětačtyřicetimetrovým minaretem stačili extrémisté vyhodit do vzduchu těsně před osvobozením města. „Bylo to především takové symbolické těžiště, takové ohnisko celého společenského života v Mosulu,“ konstatuje Karel Nováček.

3D model této důležité stavby vznikl na základě jejích dostupných fotografií, stavebních plánů nebo leteckých záběrů. Všechny tři zdroje byly zkombinovány, aby vědci dosáhli maximální možné věrnosti.

„Museli jsme si stanovit dobu, ze které tuto rekonstrukci vytvoříme, jelikož ty materiály byly z různých dob, například zde můžete vidět ochoz, který už tam nebyl,“ popsal záludnost celého procesu Petr Vavrečka. 

Vědci už teď vědí, že zničených památek je víc, než zatím stihli zdokumentovat. Mosul se i po osvobození dál vyrovnává s následky války. Autoři projektu věří, že jejich práce může pomoct při rekonstrukci města.