Americký špionážní satelit se nedostal na oběžnou dráhu. Společnost SpaceX je v tom ale nevinně

Tajný americký satelit Zuma stál zřejmě nejméně jednu miliardu dolarů – a s největší pravděpodobností je ztracen. K družici se nepřihlásila žádná agentura, neví se tedy ani, kdo ho měl provozovat.

Špionážní satelit, s nímž raketa Falcon v noci na pondělí odstartovala z amerického Mysu Canaveral, nedosáhl stanovené oběžné dráhy a je ztracen. Novinářům to ve Washingtonu řekly informované zdroje, které si vzhledem k utajení mise přály zůstat v anonymitě.

Na této fotografii může být raketa Falcon: 

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX měla na oběžnou dráhu vynést aparát s krycím jménem Zuma, který měl shromažďovat informace špionážního charakteru. Po pěti minutách letu SpaceX přestala o misi kvůli utajení zveřejňovat další informace. Družici vyrobila americká zbrojovka Northrop Grumman.

Satelit se podle agentury Reuters neoddělil od druhého stupně rakety a je poškozen nebo spadl do moře. Američtí experti aparát „odepsali“. Web Dow Jones informuje, že tajná družice mohla stát až miliardu dolarů a společnost SpaceX je v její ztrátě nevinně – všechna data, která přišla z jejího nosiče, naznačují, že průběh mise byl zcela v normě. To později potvrdila i samotná společnost SpaceX. Její zpráva se dá shrnout slovy: „Po prozkoumání všech dat můžeme konstatovat, že Falcon 9 provedl v noci z neděle na pondělí vše správně.“

Více se vzhledem k tajné povaze satelitu zřejmě ještě dlouhou dobu nepodaří zjistit, americké úřady se k tomu nevyjadřují.