Muskova SpaceX vynesla do kosmu tajný americký vládní projekt Zuma

V pondělí kolem druhé hodiny ranní odstartovala z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě raketa Falcon 9. Na její palubě byl tentokrát záhadný obsah – přísně tajný projekt Zuma neboli Mise 1390.

Stupně se oddělily po dvou minutách a devatenácti sekundách letu. Druhý stupeň pokračoval v letu s utajeným nákladem jménem Zuma; dopravil ho na nízkou oběžnou dráhu. První stupeň, jak je tomu u raket SpaceX dobrým zvykem, se vrátil na Zemi a přistál úspěšně na Landing Zone 1 na Cape Canaveral. K tomu došlo osm minut po startu.

Raketám SpaceX se podařilo vrátit se s prvním stupněm už v 21 případech, z toho devět jich bylo na Landing Zone 1 a dalších dvanáct na automatických dálkově ovládaných plošinách na moři. Muskova firma má dvě taková plavidla, jmenují se „Just Read the Instructions“ a „Of Course I Still Love You“.

Tato přistání jsou součástí snahy snižovat náklady na dopravu nákladu na oběžnou dráhu – když se bude moci použít první stupeň znovu a neshoří v atmosféře, stane se celý kosmický průmysl – a tedy vesmírná kolonizace – mnohem lacinější. Doposud se SpaceX podařilo znovu použít pět těchto raket a navíc dva moduly Dragon, které dopravily na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS zásoby.

Co je Zuma?

Starty raket SpaceX jsou vždy doprovázeny velkým zájmem fanoušků, tentokrát byl ale extrémní, zejména díky nákladu. Je jím Zuma. Co o tomto satelitu víme? Prakticky nic, a o to je jeho příběh zajímavější.

Na rozdíl od obvyklého programu startů se veřejnost o tomto projektu dozvěděla teprve nedávno, až v říjnu 2017. Ke startu, který se měl původně odehrát v listopadu, se tehdy nepřihlásil žádný zákazník. Jeden bývalý zaměstnanec SpaceX ale prozradil, že pokud by se start podařil, přineslo by to společnosti do budoucna velké zisky.

  • Je americkou technologickou společností působící v aerokosmickém průmyslu, kterou v roce 2002 založil Elon Musk, mimo jiné spoluzakladatel platebního systému PayPal a společnosti Tesla Motors. Společnost vyvinula raketové nosiče Falcon 1 a Falcon 9, kosmickou loď Dragon a začala s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. Dále vyvíji těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a pilotovanou variantu lodi Dragon. Dle vyjádření Elona Muska má být cílem společnosti významně snížit náklady na cestu do vesmíru a tím umožnit lidstvu kolonizaci Marsu.
  • Zdroj: Wikipedie

Další start se plánoval na začátek ledna, ale z technických důvodů k němu nedošlo. Od té doby se ale podařilo zjistit více detailů o misi. Za satelitem stojí podle serveru Space.com společnost Northrop Grumman, která tuto práci dělá pro americkou vládu. Ale jaká část americké administrativy má satelit na starost a která agentura se o něj má starat, to se neví. Dokonce ani není známo, zda to bude agentura civilní nebo vojenská. Například agentura NRA explicitně odmítla, že by byla vlastníkem satelitu Zuma.

Web spaceflight101 spekuluje, že z nosnosti Falconu 9 a toho, co Northrop Grumman má k dispozici, by se mohlo jednat o družici Eagle-3. Jedná se o největší ze satelitů od společnosti Northrop – může mít náklad až 1175 kilogramů. Co by ale mohl mít na palubě, je také záhadou: může se jednat o cokoliv od pozorovacích přístrojů zpravodajské povahy až po test nové technologie.

 Podle českého serveru Kosmonautix celá situace silně připomíná dění ze září 2009. „Tehdy vynesl Atlas V 401 družici označovanou jako PAN (Palladium At Night), ke které se také nehlásila žádná vládní agentura. Její stavbu zajistila firma Lockheed Martin a družice na oběžné dráze vykazovala poměrně aktivní činnost. Velmi často měnila parametry oběžné dráhy – vystřídala devět různých oběžných drah,“ uvádí web.