Čech, který fotí nejlepší snímky noční oblohy. Petr Horálek je světová špička v oboru

Jeden z nejlepších fotografů noční oblohy je Čech. Má například za úkol zachytit to, jak vypadají hvězdy na nebi nad observatoří Paranal v Chile.

Jedno z nejsušších míst světa leží přes 100 kilometrů od nejbližšího města: Ve výšce 2600 metrů nad mořem stojí v Chile observatoř Paranal. Nabízí skvělé podmínky pro pozorování vesmíru – astronomové studují například jeho úplné počátky. A také je to ideální místo pro focení noční oblohy. Jako ambasador Evropské jižní observatoře tam fotí český astrofotograf Petr Horálek.

Fotí galaxie, mlhoviny i komety. Kvůli slunečním a měsíčním zatměním cestuje po celém světě. Jeho fotky nejen nočního nebe vybrala už jedenáctkrát NASA jako prestižní Astronomický snímek dne.

„Paranal je velká výzva, je k tomu zapotřebí trošku náročnější výbava,“ vysvěteluje Petr Horálek. Že patří ke špičce, dokazuje i pouhý fakt, že vůbec na tomto místě smí fotografovat.

Šanci fotit mezi teleskopy – na vrcholku uřízlé hory – má totiž jen asi 25 fotografů z různých částí světa. „V současnosti je to, tuším, 24, ale to číslo už asi nebude větší, protože Evropská jižní observatoř spíše teď odmítá,“ potvrzuje Horálek.

„Když jste tady pod hvězdami na Paranalu, co to ve vás vyvolává za pocity? Musím říct, že zejména pokoru, štěstí a radost, že můžu být součástí něčeho tak velkého…,“ odpovídá na otázku ČT. Jeho fotografie jsou tak kvalitní, že právě je posílá Evropská jižní observatoř jako oficiální snímky svých zařízení.

Události: Petr Horálek fotil hvězdy nad observatoří Paranal (zdroj: ČT24)

Kdo je Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici.

V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával v sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii.

Od roku 2008 vypomáhal redakci webu astro.cz a mezi lety 2009–2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze – zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě.

V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny z nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek.

A byl také hostem pořady Hyde Park Civilizace.