Archeologové odkryli tři mohyly z doby bronzové na trase budoucí dálnice D3

Průzkum na místě, kudy povede dálnice D3, měl smysl. Mezinárodní vědecký tým zde našel řadu zajímavých nálezů.

Archeologové odkryli u Plavu na Českobudějovicku tři mohyly z doby bronzové, které se nacházejí v místech, kudy povede dálnice D3. Jde o pohřebiště z prvního tisíciletí před naším letopočtem.

Na výzkumu spolupracují archeologové Jihočeského muzea a z univerzity v Hamburku. Projekt nijak neomezí ani nezpomalí výstavbu dálnice D3, která má v budoucnosti spojit Prahu s rakouskými hranicemi. Novinářům to dnes řekli zástupci Jihočeského muzea.

„Mohyly jsou na trase úseku mezi Hodějovicemi a Dolním Třebonínem. Po skončení archeologického výzkumu bude následovat odlesnění a zároveň poběží výběrové řízení na zhotovitele stavby. Ten musí připravit dokumentaci a sejme ornici, pak se sem znovu vrátí archeologové, kteří budou mít dohled po celou dobu stavby,“ řekla Vladimíra Hrušková z Ředitelství silnic a dálnic v Českých Budějovicích.

Lokalita patří k nejvýznamnějším mohylovým pohřebištím v jižních Čechách. Všechny dosavadní poznatky o ní však pocházely z výkopů z 19. století.

Stavba dálnice pomohla poznání naší minulosti

Nejde o první výzkum tohoto charakteru spojený se stavbou D3. Například na trase dálnice ze Ševětína do Českých Budějovic našli archeologové desítku sídlišť z mladší doby kamenné, mladší i starší doby bronzové, dále osady Germánů a Slovanů.

D3 má v budoucnosti spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. O potřebě této komunikace se hovoří tři desítky let. Zatím je v provozu jen 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku.