Půl miliardy korun. Tolik vydělali internetoví vyděrači na obětech ransomwaru

Internetoví vyděrači byli v minulých dvou letech úspěšní, konstatuje studie. Experti varují, že podobných útoků bude v budoucnosti přibývat.

Nejméně 25 milionů dolarů (555 milionů korun) zaplatily za poslední dva roky oběti vyděračských virů, kterým se říká ransomware. Vyplývá to ze studie, kterou vypracovala technologická společnost Google společně se soukromou newyorskou univerzitou Tandon School of Engineering.

Ransomware po průniku do počítačů uživatelů obvykle zašifruje uložená data a jejich odblokování pak nabízí jen po zaplacení výkupného. Vyděrači pro platby kvůli anonymitě nejčastěji využívají elektronické měny, zejména pak bitcoin.

Vydírání přes internet bude přibývat, obávají se experti

Elie Bursztein z Google k výsledkům řekl, že vydírání lidí přes internet je pro zločince lukrativní, takže není možné očekávat v této oblasti útlum. „Je to začarovaný kruh. Čím více peněz vydělají, tím agresivněji budou škodlivé programy šířit,“ upozornil Bursztein.

Francie řeší, jak se ubránit ruským hackerům (zdroj: ČT24)

Jednou z populárních metod je poskytování vyděračských virů na objednávku, tuto službu si od kybernetických zločinců objednávají kriminální organizace. Novinkami jsou také časové lhůty, po kterých škodlivý software vymaže zašifrovaná data, takže uživatelé přijdou o své soubory.

Jak vypadá internetové vydírání

Oblíbenými funkcemi jsou dále například postupné zvyšování ceny výkupného, což nutí oběť rychle zaplatit, nebo stanovení výkupného podle názvů zašifrovaných souborů. V takovém případě škodlivý program cíleně vyhledává data, která by podle názvu mohla být pracovně či soukromě citlivá. Vyděrači také někdy odblokují zašifrovaný počítač zdarma výměnou za to, že oběť pomůže s dalším šířením elektronické nákazy.

Svět v posledních týdnech zažil několik vln rychlého rozšíření nákazy vyděračskými viry. Například v květnu napadl na 300 000 počítačů ve 150 zemích vyděračský vir WannaCry, několik stovek počítačů byla nakaženo i v České republice.