Jak zachránit lesy? Plaťte lidem, ať je nekácí, navrhují vědci

Jak zabránit odlesňování? Zaplaťte farmářům, aby nekáceli stromy. Vyplývá to z rozsáhlé analýzy jako zdaleka nejefektivnější metoda.

Zatímco se ekologové přou o to, jak nejúčinněji zabránit odlesňování, američtí vědci přicházejí s jednoduchým řešením: zaplaťte farmářům v chudých zemích za to, že nebudou kácet stromy na svých pozemcích. S odkazem na nově zveřejněnou studii v časopisu Science o tom informovala agentura Reuters.

Problémem pro krušnohorské lesy jsou parazitní houba a jeleni (zdroj: ČT24)

Rychlost odlesňování ve 121 ugandských vesnicích, kde majitelé pozemků dostali 28 dolarů (627 Kč) za každý hektar půdy, na kterém nepokáceli stromy, se během dvou let snížila o více než polovinu. Podle studie výsledek programu tak výrazně překonal náklady.

V rámci boje proti globálnímu oteplování by podle vědců měla podobná opatření být uplatněna i v jiných zemích, kde jsou velké pralesy – například v Brazílii, Kongu či Peru.

Peníze budou, lesy ne

„Když pomyslíte na škody způsobené globálním oteplováním, tak zaplatit lidem, aby nekáceli stromy je efektivní a cenově výhodné řešení,“ uvedla ekonomka Seema Jayachandranová, která se na studii podílela. „Je to jednoduchý nápad a přínosy jsou větší než náklady,“ dodala.

Vědci doufají, že část z několika miliard dolarů, které na základě pařížské dohody o klimatu z roku 2015 bohaté státy přislíbily chudým zemím na boj proti změně klimatu, by mohla být použita podobně jako v Ugandě.