Ve Zlíně pracují na chytré botě. Pomůže vrcholovým sportovcům i nemocným

Moderní technologie se prosazují i při tak tradiční práci, jako je třeba výroba bot. Ve Zlíně vymysleli, jak spojit obuvnictví a „smart“ gadgety.

Centrum polymerních systémů zlínské univerzity spolupracuje na vývoji „chytré“ boty, která bude v reálném čase analyzovat pohyb a došlap člověka. Zlínští vědci vyvíjejí sadu tlakových senzorů, které se do boty zakomponují a budou snímat a hodnotit pohyb. Bota je určena nejen sportovcům, ale také lidem se zdravotními obtížemi, řekla mluvčí centra Petra Svěráková.

Co dělá chytrá bota?

„Chytrá bota vám například napoví, zda běžíte správně či se dopouštíte zásadních chyb. Na základě statické a dynamické analýzy dokáže stanovit, jaký máte došlap. To znamená, že díky komplexní analýze sil souvisejících s pohybem lidského těla dokáže po technické stránce lépe vyhodnotit správnost vaší pohybové aktivity,“ uvedl Petr Slobodian, který senzory do boty vyvíjí.

Patentově chráněné senzory jsou vyrobené na kompozitní bázi s obsahem uhlíkových nanotrubiček. „Nyní se nám je podařilo úspěšně zapouzdřit, takže jsou vysoce odolné, aniž by přitom něco ztratily na svých unikátních vlastnostech,“ uvedl Jiří Matyáš, jenž pracuje na výrobě senzorů. „Tyto senzory mají téměř lineární odezvu na působící síly. A díky této technologii jsme schopni tyto zásadní informace o vašem pohybu přeposlat, například pomocí aplikace na mobilním telefonu, do počítače ošetřujícího lékaře či osobního trenéra,“ řekl další člen týmu Robert Olejník.

Botu budou moci využívat profesionální i amatérští sportovci, vojáci, pacienti s cukrovkou či po mozkové mrtvici. Díky technologii bude možné částečně podchytit i správný vývoj chodidel u dětí.

Autorem nápadu je podnikatel ze Slavičína na Zlínsku Daniel Majc. „Jsem geodet, ale celý život se věnuji sportu a vždy mě zajímalo, zda konkrétní pohybovou aktivitu dělám dobře a co mohu udělat pro to, abych se v ní mohl zlepšovat. Botám se věnoval můj dědeček, takže vztah k tomuto oboru určitě mám,“ uvedl Majc, kterého myšlenka na „chytrou“ botu napadla již dávno. Na trhu by se mohla objevit do tří let.