Lidé, kteří jedí často čokoládu, mají zdravější srdce, popsali vědci

Lidé, kteří konzumují čokoládu, mají nižší šanci na vznik srdečních arytmií. Muži však potřebují na ideální ochranu sníst mnohem více čokolády než ženy.

O blahodárném vlivu čokolády na lidský organismus existuje množství lidových moudrostí, v poslední době však přibývá i vědeckých studií, které některé z těchto zkušeností potvrzují. V odborném časopise Heart vyšla v květnu rozsáhlá práce, která se věnovala vlivu konzumace čokolády na lidské srdce.

Příznivý vliv na odolnost srdce vůči arytmii prokázala studie nejsilněji u jedné čokolády týdně u žen a 2–6 čokolád týdně u mužů. Fibrilace síní, tedy celosvětově nejrozšířenější arytmie, ročně postihne asi 33 milionů lidí, výrazně snižuje délku života – přitom na ni neexistuje žádná jednoduchá léčba ani prevence. O to důležitější jsou výsledky nové práce mezinárodního vědeckého týmu.

2 minuty
Reportáž: Vrozenou vadu srdce má třicet tisíc Čechů
Zdroj: ČT24

Vědci, kteří na ní pracovali, vycházeli z dat o 55 tisících lidech ve věku mezi 50 a 64 lety, které byly shromážděny pro jinou vědeckou studii v Dánsku.

Protože v dotazníku, který starší práci doprovázel, účastníci uváděli i svou stravu, měli lékaři přístup k detailním údajům o tom, jaký jídelníček má nejbližší spojitost se srdečními poruchami. V dotazníku nezazněla informace, jaký druh čokolády lidé konzumují – nejoblíbenější čokoládou v Dánsku je ta mléčná.

Čokoláda a škola prospívají srdci

Osoby, které měly menší problémy se srdeční arytmií, spojovaly podle výsledků práce nejčastěji dva faktory: častější konzumace čokolády a vyšší vzdělání. Během 13,5 let, kdy studie probíhala, přibylo mezi sledovanými lidmi 3346 nových případů fibrilace síní. U osob, které konzumovaly čokoládu často, jich bylo přibližně o 10 procent méně než u těch, kdo se čokoládě spíše vyhýbali.

Navíc obecně platilo, že u žen se tato porucha objevovala výrazně méně často – aby se pravděpodobnost ještě snížila, stačilo jim navíc menší množství zkonzumované čokolády: jen jedna dávka čokolády oproti 2–6 dávkám u mužů.

Tato studie neřešila příčinu a následek, takže není jisté, zda opravdu čokoláda přímo ovlivňuje něco v srdci, anebo je její konzumace jen vedlejším efektem spojeným s nějakým jiným faktorem – například s vyšším životním stylem, který umožňuje nákup většího množství čokolády.

Je také možné, že na srdce má kladný dopad některá látka spojená s čokoládou, například mléko nebo jiné přísady. Navíc je dobré si uvědomit, že obsah čokolády v čokoládových produktech se po celém světě značně liší; výsledky dánské studie tedy nemusí být nutně přenositelné na jiné státy.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Táta, máma – a druhá máma. Děti se třemi biologickými rodiči se rodí bez genetické nemoci

Asi jedno dítě ze dvou set se rodí s genetickou poruchou mitochondrií, která se dědí po matce. Britští vědci našli způsob, jak problém vyřešit – vyžaduje ale dalšího genetického rodiče. Dětí s kombinací DNA tří lidí už je osm a brzy se narodí další.
včeraAktualizovánopřed 8 hhodinami

Kočky spí častěji na levém boku. Vědci věří v evoluční důvody

Spánek na levém boku by kočkám mohl pomáhat přežít v nebezpečných podmínkách, ale také po probuzení ze spánku reagovat rychleji na blížící se kořist. Popsala to nová studie, která vyšla v recenzovaném žurnálu.
před 14 hhodinami

Sluneční exploze vytvořila na tváři hvězdy obří jizvu

Před dvěma dny, 15. července, se na levé části Slunce vytvořil masivní filament. Tento oblak hustšího a chladnějšího plazmatu byl tak silný, že na povrchu hvězdy vytvořil jasně viditelný kaňon, který připomínal jizvu na tváři.
před 20 hhodinami

Ultrazpracované potraviny způsobují řadu problémů. Chemii „nasávají“ i ze strojů

Chipsy, hamburgery, slazené nápoje, ale i spousta dalších průmyslově zpracovaných potravin může způsobovat řadu civilizačních chorob a také významně přispívat k obezitě. Vědci v řadě nových studií popisují nejen dopady, ale také příčiny toho, proč je tento druh potravy tak zdraví škodlivý.
před 23 hhodinami

Před osmdesáti lety vyšlo slunce dvakrát: Oppenheimer odpálil první atomovou zbraň

Získat atomovou pumu se za druhé světové války pokoušeli Němci i Japonci, první pokusný jaderný výbuch se ale uskutečnil až 16. července 1945 v poušti u amerického městečka Alamogordo v Novém Mexiku. Byl výsledkem přísně tajného americko-britského projektu Manhattan, který v USA probíhal už od roku 1942.
16. 7. 2025Aktualizováno16. 7. 2025

Ani stopa po problémech. Obří dánská studie zkoumala riziko hliníku ve vakcínách

Z minulých desetiletí existuje spousta důkazů o bezpečnosti vakcín. Vzhledem k nové vlně obav z očkování ale přicházejí i nové studie. Jedna z nich nyní rodiče uklidňuje – hrozby spojované s hliníkem v očkovacích látkách jsou dle ní nesmyslné.
16. 7. 2025

Uherské Hradiště opakovaně ničily povodně. Archeologové zkoumali jeho odolnost

Uherské Hradiště bylo rušnou obchodní křižovatkou už před velkomoravským obdobím, které ho proslavilo nejvíc. Archeologové zjistili, že zde lidé žili a obchodovali už na přelomu 7. a 8. století. Vyplývá to z analýzy sedimentů a takzvaných pohřbených půd, odkrytých v městské zástavbě nedaleko původních břehů řeky Moravy.
16. 7. 2025

Čeští studenti zazářili na světové chemické olympiádě

Čtveřice českých středoškolských studentů si přivezla z prestižní Mezinárodní chemické olympiády (IChO) zlato, stříbro i bronz. Zazářili v konkurenci stovek studentů z celého světa.
15. 7. 2025
Načítání...