Asi 85 procent Čechů má vyšší hladinu cholesterolu, jen minimum za to nemůže

Každý dvoustý obyvatel Česka má podle odborníků vrozenou vysokou hladinu cholesterolu, kterou není možné ovlivnit změnou životosprávy. Pokud se pacienti s touto chorobou neléčí, hrozí jim infarkt či mrtvice už ve věku kolem 30 let. U příležitosti konání mezinárodního kongresu to novinářům řekl předseda České společnosti pro aterosklerózu Michal Vrablík.

Před třemi lety odhady mluvily o tom, že takzvaná familiární hypercholesterolémie se vyskytuje u každého 500. jedince. Na základě výzkumů a dat z několika desítek zemí se ale podle Vrablíka ukazuje, že v evropské populaci se nemoc týká každého 200. jedince. V Česku je tedy zřejmě kolem 40 000 lidí s tímto dědičným onemocněním, odborníci zatím poruchu odhalili asi u 7000.

Léčitelná – ale nevyléčitelná choroba

Podle Vrablíka jde o nejčastější vrozené onemocnění metabolismu. „Onemocnění je nevyléčitelné, ale léčitelné a všem negativním dopadům na cévní systém se dá předejít. Bohužel většina pacientů postižených touto genetickou chorobou o svém onemocnění neví a stále se setkáváme s poměrně velkým počtem pacientů, u kterých se onemocnění odhalí až poté, co jsou vyšetřeni v nemocnici po infarktu,“ řekl Vrablík.

Tisková konference Cholesterol – mýtus, nebo největší zabiják? (zdroj: ČT24)

Odhalit u lidí s vysokým cholesterolem dědičné onemocnění a pomoci jim se snaží pacientská organizace Diagnóza FH. Na jejím webu zájemci naleznou důležité informace o nemoci. Jak jsou na tom s cholesterolem, mohou lidé zjistit i v rámci běžné bezplatné preventivní prohlídky u praktického lékaře.

Vysokou hladinu cholesterolu má většina české populace. Podle Vrablíka má asi 85 procent lidí v Česku vyšší hladinu cholesterolu, než je doporučována. Vysoký cholesterol může způsobit předčasný rozvoj aterosklerózy, tedy kornatění cév, a vznik infarktu a mrtvice. U „běžných“ případů je možné hladinu cholesterolu ovlivnit změnou životosprávy.