Chrudimská mikve patří k evropským unikátům. Dvoudílná lázeň sloužila židům k očistě

Židovská rituální lázeň je stará skoro pět století (zdroj: ČT24)

Archeologové v Chrudimi právě dokončují záchranný výzkum židovské rituální lázně v Chrudimi. Mikve z 16. století dokumentuje historii židovského obyvatelstva na našem území, zároveň svým provedením patří k evropským unikátům. Praktikujícím Židům sloužily koupele v lázni k symbolické očistě.

„Bylo to velké překvapení, protože počet Židů tady v Chrudimi nikdy nebyl příliš velký. Ale i pro nejběžnější život i malá skupina potřebovala mít tu lázeň,“ komentoval nález archeolog Jan Frolík z Archeologického ústavu AV ČR. Dům, ve kterém se mikve nachází, se již nedochoval. Rituální lázeň stará skoro pět století však ano.

Mikve je nádrž s přírodní vodou určená k očistným obřadům. Ta v Chrudimi se plnila z nedaleké řeky Chrudimky. Jedná se o moderní typ mikve, jejíž podoba má předem daná pravidla. Musí pojmout minimálně 762 litrů vody, aby se do ní mohla ponořit celá osoba.

Muži rituální očistu používají před významnými svátky. Ženy lázeň navštěvovaly častěji. „Nevěsta před svatbou jde do mikve, vdaná žena každý měsíc po menses a potom ještě žena po porodu,“ vysvětlila průvodkyně Židovské obce v Praze Irena Kubešová.

Nejstarší mikve v Praze se nachází uvnitř Pinkasovy synagogy a pochází z 16. století. Chrudimská lázeň se jí podobá stářím, liší se však provedením. Je totiž rozdělena na dvě části, což činí nález unikátním. „Jakožto dvoudílná mikve je to nejstarší mikve v Evropě,“ doplnil Frolík.

První část sloužila jako čistička vody, druhá pak k samotnému rituálu. Archeologové budou usilovat o zapsaní chrudimské mikve mezi kulturní památky.