Na planetě Tatooine ze Star Wars by mohl být život, uvádí NASA

Planetu Tatooine z Hvězdných válek zná asi každý. Písečný svět se ve filmech vyznačuje nejen tím, že na něm žije Luke Skywalker, ale astronomicky tím, že má dvě slunce. Takové systémy opravdu existují – a NASA je intenzivně zkoumá.

Nejnovější pozorování Keplerova vesmírného teleskopu ukazují, že binární systémy, tedy světy se dvěma hvězdami, mohou mít kolem sebe planety. Zatím byly objeveny jen takové, kde jsou planety velké a neobyvatelné – tedy asi jako „náš“ Jupiter nebo Saturn. Teoreticky však nic nebrání tomu, aby kolem dvojhvězdy obíhala i planeta podobná Zemi. Mohl by na ní být život?

Podle nového výzkumu financovaného NASA je to dost dobře možné; na takových planetách, pokud by byly ve vhodné vzdálenosti od obou hvězd, by dle matematických modelů mohla být nejen poušť, ale dokonce i voda. Takové planety by mohly být navíc dostatečně stabilní na to, aby se na nich voda mohla vyskytovat po dlouhou dobu.

Vědci výsledky této studie publikovali v odborném časopise Nature Communications. „Znamená to, že systémy se dvěma hvězdami jsou excelentními kandidáty pro existenci života,“ uvedl Max Popp z Princeton University v tiskovém prohlášení.

Právě Popp a jeho kolegové vytvořili model pro planetu v hvězdném systému Kepler-35, jenž je tvořen hvězdami Kepler-35A a Kepler 35B. V této soustavě již jedna planeta existuje, jde o obří těleso osmkrát větší než Země. Autoři studie se pokusili do tohoto systému zasadit hypotetickou planetu podobnou Zemi: s oběžnou dobou 341–380 dní a s oceánem. Pak v matematických modelech sledovali, jak by se klima této planety vypořádalo s nástrahami existence v systému dvou hvězd.

Proč zkoumat Keplera?

„Náš výzkum byl motivován faktem, že pátrání po potenciálně obyvatelných planetách vyžaduje spoustu práce – je tedy výhodné vědět, kde se vyplatí hledat. A nyní díky této práci víme, že můžeme hledat i v systémech dvou sluncí,“ dodal Popp.

Nejsložitější bylo v případě „Tatooine“ vypočítat, kde je vlastně její obyvatelná zóna – tedy oblast, kde by mohla být planeta s podmínkami pro existenci života. Nakonec to vědci dokázali spočítat; planeta by sice měla značně nepravidelnou oběžnou dráhu, ale podmínky by se na ní příliš neměnily. Klima by sice bylo poměrně dynamické, ale pro život vhodné podobně jako třeba pouštní oblasti na Zemi.

Vydáno pod