Přírodovědci našli novou populaci komodských varanů na izolovaném ostrově

Na ostrově Flores žije několik populací ohrožených varanů komodských, největších žijících ještěrů současnosti. Nikdo ale neví, kolik jich tam přesně je – na ostrově žijí rozptýleně a velmi skrytě.

Biologové z organizace Act for Wildlife během roku 2015 a 2016 zkoumali, kde se tyto populace na ostrově vyskytují a jak jsou početné. Poté, co bude jejich výzkum příští rok dokončen, vznikne z něj komplexní databáze, díky níž bude možné poprvé vytvořit akční plán na záchranu varana komodského v celé Indonésii.

Vědci během svého výzkumu objevili dvě zcela neznámé populace varanů – nejnověji na malém ostrůvku Longos, který leží nedaleko od ostrova Flores. Kromě varanů zde biologové našli také doposud nepopsanou populaci kriticky ohroženého kakadua. Vědci zkoumají oblast jak klasickým terénním průzkumem, tak i moderními metodami, jako jsou drony. Podívejte se, jak vypadal přelet jejich drona nad ostrůvkem Ontoloe:


Přesně zmapovat celý Flores a přilehlé ostrůvky není vůbec snadný úkol. Plocha ostrova je 13 540 km², počet obyvatel byl v roce 2003 přes 1 500 000. Většina ostrova je tvořená hustými deštnými pralesy a hornatým terénem. Pro varany jsou stejně důležité i okolní menší ostrůvky, například Komodo, Rinca nebo Gili Dasami.

Výjimeční varani jsou vzpomínkou na megafaunu

Největší zaznamenaný exemplář varana komodského měřil 310 centimetrů a vážil přes 150 kilogramů. Na indonéských ostrovech byl až do příjezdu Evropanů jednoznačně dominantním predátorem – dokázal ulovit cokoliv, s čím se setkal, včetně člověka.

Západní svět znal tohoto tvora jen z domorodých legend, vědecky byl popsán teprve před 100 lety, roku 1912. Vědci se domnívali, že varani jsou produktem tzv. ostrovního gigantismu: některá zvířata žijící na ostrovech jsou mnohem větší než ta, která žijí na kontinentech. Novější výzkumy ovšem prokázaly, že varani komodští jsou spíš jedni z posledních žijících exemplářů tzv. australské megafauny.

Díky izolovanosti tohoto kontinentu se zde v době před 24 miliony lety začali vyvíjet tvorové s nadměrnými rozměry, nejčastěji vačnatci, ale také ptáci a plazi. Po příchodu člověka se ale ukázalo, že oštěp přemůže i největšího vakolva nebo obřího klokana – tito tvorové pak velmi rychle vyhynuli.