Mladý Američan spadl do vřídla v Yellowstonu. Jeho tělo se za pár hodin zcela rozpustilo

V červnu letošního roku došlo v americkém Yellowstonském národním parku ke kurióznímu úmrtí. Třiadvacetiletý muž se utopil v kyselém vřídle. Vyšetřování případu zveřejnila správa parku až nyní – vyplývá z něj, že extrémní prostředí pramene jeho tělo okamžitě zcela zničilo.

  • Od roku 1890 na podobná zranění zemřelo v Yellowstonském národním parku nejméně 22 osob.

Nathaniel Scott porušil pravidla parku, když se svojí sestrou opustil značenou stezku a rozhodli se vykoupat. Mladík chtěl zkusit, jak teplá je voda ve vřídle, ale uklouzl po vlhkých kamenech a do pramene se zřítil. Přestože jeho sestra okmažitě kontaktovala správu parku, muže se záchranářům nepodařilo vytáhnout. Extrémní meteorologické podmínky jim umožnily pokračovat v záchranné operaci až druhý den, a to už jeho tělo zmizelo.

Podle vyšetřování bylo zcela rozpuštěné extrémně kyselou vodou v gejzíru.
Stalo se to poblíž Norrisova gejzíru – je to místo, kde je teplota vody v celém Yellowstonském parku nejvyšší. Současně jde o jedno z geologicky nejvíce proměnlivých míst v oblasti. Právě zde se totiž kříží tři geologické zóny, díky nimž celá oblast Yellowstonu vznikla. Voda zde má pod povrchem teplotu až 237 stupňů Celsia, přímo v Norrisově gejzíru 121 stupňů.
Extrémní je ale nejen teplota, ale také kyselost vody v těchto gejzírech: nejkyselejším je „Echinus Geyser“ s pH okolo 3,5. Pro srovnání, obyčejná voda má pH 7, kyselina chlorovodíková používaná v laboratořích má pH 1.

Taková kyselost už způsobuje na lidské kůži zranění poleptáním a po delší době dokáže rozpustit všechny lidské tkáně – maso, svaly, a dokonce i kosti. Přesto v tomto místě žije mnoho forem života; jde o tzv. extremofilní bakterie, jejichž přítomnost se projevuje pestrými barvami v okolí gejzírů.

  • Nejvřelejší voda na Zemi se nachází v oceánech. Roku 2005 objevil tým geologů americké NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru) pod Atlantickým oceánem místo, odkud ze dna uniká voda o teplotě 464 stupňů.