Ženy jsou poprvé v dějinách rovné mužům – ve spotřebě alkoholu

Velká vědecká studie sledovala, jak moc se za posledních 100 let měnily v celém světě statistiky konzumace alkoholu. Výsledky ukazují, že mužské a ženské pití se stále více přibližuje.

Výsledky této práce vycházejí z údajů o 4 milionech osob, které žily v letech 1891–2001. Ukazují, že alkohol se před 100 lety pil zcela odlišně než nyní. Zatímco muži pijí prakticky pořád stejně, u žen se podařil v jiných oblastech nevídaný skok: muže téměř dohnaly.

Muži narození na začátku 20. století:

  • Pili alkohol s pravděpodobností dvakrát větší než ženy; přesně 2,2krát
  • Pili mnohem pravděpodobněji na problematické úrovni; 3krát
  • Měli mnohem vyšší šanci, že jim alkohol způsobí zdravotní problémy; 3,6krát

Jak se to změnilo za 100 let? Zcela zásadně:

Muži narození na konci století:

  • Pili alkohol 1,1krát častěji než ženy
  • Pili na problematické úrovni 1,2krát častěji než ženy
  • Měli 1,3krát vyšší šanci než ženy, že jim alkohol způsobí zdravotní problémy


Vědci z australské University of New South Wales pro tento výzkum analyzovali údaje o lidech z celého světa, většina jich však pocházela z evropských zemí a z USA. V komentáři ke studii, jež vyšla v odborném časopise BMJ Open, autoři uvádějí: „Konzumace alkoholu a zdravotní problémy spojené s konzumací alkoholu, byly historicky spojené s muži, šlo o mužský fenomén. Tato práce tyto předpoklady zpochybňuje a naznačuje, že zejména mladé ženy by měly být cílem koncentrované snahy o zmírnění vlivu alkoholu na ně.“

Události: Česká záliba v alkoholu (zdroj: ČT24)

Profesor Mark Petticrew z londýnské School of Hygiene and Tropical Medicine se pro BBC vyjádřil ohledně příčin této změny: „Mužské a ženské role se ve společnosti mění už desítky let. Tato změna je zřejmě součástí tohoto trendu. Významnou roli určitě hraje snadnější přístup k alkoholu a také fakt, že alkohol je dnes marketingově propagován i mladým ženám. Lékaři by nyní měli pomáhat lidem, mužům i ženám, aby pochopili zdravotní rizika konzumace alkoholu – a také to, jak je snižovat.“

Alkohol a zdraví

Dlouhodobá a nadměrná spotřeba alkoholu způsobuje velké množství zdravotních problémů. Těmi nejčastějšími jsou alkoholické onemocnění ledvin, slinivky břišní a mozku. Pro všechny tyto orgány je alkohol jedem, vliv má ale také na mnoho dalších oblastí: onemocnění srdce, rakovinu jazyka a jícnu, žaludeční vředy a narušení nervových vláken v těle.

Černý trh s alkoholem se zmenšil, říkají výrobci lihovin (zdroj: ČT24)