Na podezřelou hvězdu se namíří nejsilnější radioteleskop. Může u ní být pokročilá civilizace

Je to přesně rok, co američtí astronomové oznámili, že hvězda KIC 8462852, přezdívaná také Tabbyina hvězda, se chová velmi podivně. Signály, které z ní vycházejí, nedávají vůbec smysl, přiznali tehdy vědci.

Nejpravděpodobnější vysvětlení, jež tehdy nabídli astronomové Benjamin Montet a Josh Simons, znělo krajně nepravděpodobně: jediný rozumný způsob, jak si tento signál vyložit, je existencí obrovské stavby, již kolem hvězdy postavila nějaká cizí civilizace, nejspíš velmi technologicky pokročilá.

  • Astronomka Tabetha Boyajian, která hvězdu KIC 8462852 objevila, má přezdívku Tabby.

Od té doby proběhlo několik dalších pozorování tohoto pozoruhodného systému, ale ani zpřesněné údaje nenabídly lepší vysvětlení. Do sporu o Tabbyinu hvězdu se zapojila celá řada astronomů a fyziků, ale žádný nepřišel s jednoznačným vysvětlením její záhady.

Dne 27. října oznámila iniciativa Breakthrough Listen (BLI), že na hvězdu namíří jeden z nejlepších radioteleskopů světa, stometrový Green Bank Telescope v Západní Virginii. Iniciativa má na dalších deset let pro hledání mimozemského života rozpočet 100 milionů dolarů a hodlá na Tabbyinu hvězdu věnovat velkou část své pozornosti.

Tabbyina hvězda
Zdroj: Wikimedia Commons

„Green Bank Telescope je největším zcela ovladatelným radioteleskopem světa a současně je to nejvýkonnější přístroj, jímž se dá tato hvězda pozorovat,“ uvedl manažer BLI Andrew Siemion, jenž je současně šéfem SETI v Berkeley. „Máme v SETI fantastický nový přístroj, díky němuž můžeme zkoumat rádiové spektrum hvězdy velmi, velmi rychle,“ dodal Siemion.

  • Breakthrough Listen získá data z období deseti let ze sítě světově nejvýkonnějších radioteleskopů a optických dalekohledů, která budou představovat velmi rozsáhlé sledování celého nebe z hlediska signálů. Během jediného dne nashromáždí více dat než bylo dříve shromažďováno během jednoho roku. Schopnost sledování bude padesátkrát citlivější a pokryje desetinásobek rozlohy nebe, bude mít pětkrát větší záběr než rádiové spektrum při stonásobně vyšších rychlostech.

Pozorování potrvají další dva měsíce, vždy tři dny v týdnu, osm hodin denně. Vědci, kteří se na výzkumu podílí, věří, že se jim podaří odhalit, v čem tajemství hvězdy spočívá.

„Nemyslím si, že je existence mimozemské civilizace u té hvězdy moc pravděpodobná – šanci vidím tak asi tak jedna ku miliardě – ale stejně ji hodláme prozkoumat,“ napsal vědec Dan Werthimer z Berkeley SETI. „Ale pokud někdy ET mimozemšťana objevíme, tak to bude nějak takhle, bude to nějaká bizarní záležitost, kterou někdo najde úplně náhodou. My se pak na ni podíváme pořádně a pochopíme, že to je opravdu jiná civilizace.“

V čem spočívá záhada hvězdy KIC 8462852?

Hvězda je od Země vzdálena asi 1500 světelných let, jinak je poměrně podobná našemu Slunci – má jen 1,5krát větší objem. Tabbyina hvězda v pravidelných intervalech pohasíná, vždy asi o pětinu. Normálně by se to vysvětlovalo přechodem nějaké planety před hvězdou. V tomto případě ale čísla nesedí – planeta to být nemůže. Dalším tělesem, které bylo podezíráno ze zastínění hvězdy, byl obrovský roj komet, to však analýza dat také vyvrátila.

Tabbyina hvězda
Zdroj: Wikimedia Commons

Pohasínání hvězdy by nemělo být způsobeno ani přímo něčím v hvězdě, KIC 8462852 je velmi stabilní typ hvězdy, u níž nikdy předtím vědci nic takového nepozorovali. Vědci raději několikrát ověřovali i to, zda není nějaká porucha na Keplerově dalekohledu, jenž hvězdu pozoroval. A tak je stále ve hře hypotéza astronoma Jasona Wrighta z Pensylvánské státní univerzity: hvězdu zastiňuje pravidelně tzv. Dysonova sféra.

Dysonova sféra

Dysonova sféra je hypotetická superkonstrukce, jež by umožnila využití absolutně veškeré energie, kterou uvolňuje hvězda. Mělo by jít o konstrukci, jež by se táhla podél celé hvězdy, případně by mohla celou hvězdu ukrývat v sobě – nejčastěji se zobrazuje jako velká koule, uprostřed níž je hvězda. Z vnitřní stěny stavby je získávána energie, která se dá využít pro případnou kolonizaci a rozšíření využitelné plochy i mimo dosud osídlené planety v celé soustavě.

Dysonova sféra
Zdroj: Wikimedia Commons

Pravděpodobnější představou je ale spíše jen pruh staveb kolem hvězdy, případně roje těles kolem hvězdy: „Pevná skořápka nebo prsten kolem hvězdy je mechanicky nemožný. Formu ,biosféry', kterou jsem nastínil, si představuji z volných těles nebo roje objektů pohybujících se nezávisle na orbitě kolem hvězdy,“ uvedl v časopise Science (vpravo dole) fyzik Freeman Dyson, jenž s touto myšlenkou jako první přišel.