Kosmická loď Sojuz úspěšně zakotvila u ISS. Astronauti i technika cestu zvládli

Ruská kosmická loď Sojuz MS-02 se dvěma ruskými kosmonauty a americkým astronautem v pátek úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). K orbitálnímu komplexu odstartovala ve středu.

Mezinárodní vesmírná stanice v pátek dostane tři nové obyvatele - přibližovací manévr, nejnáročnější část celé cesty, dopadl v pátek před polednem dobře:

Přibližovací manévr u ISS (zdroj: NASA TV)

Závěrečné přiblížení a zakotvení lodi se odehrálo v 11:52 SELČ, což bylo o sedm minut dříve oproti plánu. Posádka stanice nyní prověří bezpečnost a správnou funkci všech systémů, teprve poté se otevře přechodová komora mezi ISS a lodí.

Otevření poklopu a přivítání nových členů ISS, kteří v kosmu setrvají pět měsíců, je naplánováno na 14:35 SELČ, uvedla agentura TASS.

Kosmonauti Sergej Ryžikov a Andrej Borisenko spolu s Američanem Shanem Kimbroughanem na ISS dopravili relikvii v podobě části ostatků jednoho z nejuctívanějších pravoslavných svatých, mnicha a mystika Serafima Sarovského. Po návratu z vesmíru budou uloženy v chrámu ve Hvězdném městečku u Moskvy.

Zmatečný let

Start lodi Sojuz MS-02 byl původně plánovaný již na 23. září, z technických důvodů byl však odložen, a to nejprve na 1. listopad. K nouzovému kroku přiměl Rusko test lodi na kosmodromu, při kterém vyšly najevo blíže neupřesněné problémy.

Tento měsíc ale ruská vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že problémy během testování způsobil kabel k přistávacímu systému a že testy zopakovala. Roskosmos poté oznámil nové datum startu.