Astronaut Feustel, který vzal do vesmíru Krtečka, poletí opět na ISS

Planetu Zemi obletěl 445krát, ve vesmíru strávil skoro měsíc, na oběžnou dráhu vzal Písně kosmické a Krtka a během dvou letů sedmkrát vystoupil do volného prostoru. A plánuje znovu vyrazit ze Země. Americký astronaut, jehož tchýně se narodila v Československu, Andrew Feustel.

Rozhovor s ním odvysílala ČT24 v pátek večer v pořadu Interview, který tentokrát připravila Redakce vědy:

Astronaut Feustel ve Vědeckém Interview (zdroj: ČT24)


Na Zemi už bude Andrew Feustel jen 18 měsíců, pak by se měl znovu vydat do vesmíru, prozradil poprvé v dnes vysílaném pořadu Vědecké Interview. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) poletí v ruské raketě Sojuz.

Do kosmu poletí v březnu roku 2018, na misích 55 a 56 – na té druhé bude dokonce velitelem expedice. Zatím bude pokračovat ve výcviku, který se koná v Rusku i USA. Feustel si ale zatím není jistý, s kým z ruských kosmonautů poletí – Roskosmos musí ještě udělat řadu složitých rozhodnutí, aby vůbec někdo mohl letět. 

Kdyby měl každý člověk šanci vidět Zemi z vesmíru, chovali bychom se k sobě jinak. Cítili bychom větší respekt k sobě navzájem i k naší planetě.
Andrew Feustel
astronaut

Andrew Jay Feustel je americký geofyzik a od roku 2000 také astronaut NASA. Poprvé do vesmíru letěl v květnu 2009, podruhé o dva roky později. V Česku je populární už proto, že na první misi si vzal Nerudovy Písně kosmické a českou vlajku, na druhou misi zase figurku Krtečka. Proč? Jeho manželka má po své mamince ze Znojma české předky. Do České republiky se několikrát vrátil, přednášel u nás a také se setkal s vědci i propagátory vědy. 

Země působí shora jako velmi zranitelná; k pochopení toho, jak moc citlivá je, může pohled z vesmíru velmi pomoci.
Andrew Feustel
astronaut

Krtek a vesmír

Protože se Krtek musel vejít do speciálního boxu, který měl délku 20 centimetrů, plyšák měl na výšku jen 19 centimetrů. Měl tvar maňáska, aby se lépe skladoval, a byl vyroben speciálně pro tento let z nehořlavých materiálů. Do tvorby plyšové hračky zasáhl i sám Feustel - jelikož se měl Krtek fotit na jeho rameni a ve stavu beztíže by tudíž poletoval, astronaut vymyslel zlepšovák: Na Krtečka si vlastnoručně přišil suchý zip. Krtek se po svém letu nachází nyní v Americkém centru v Praze, kde bude sloužit jako propagátor vědy mezi dětmi.

Můžete se podívat také na anglickou verzi pořadu.