Obama slibuje, že USA se dostanou na Mars do roku 2030. Je to reálné?

Plánu dostat se na Mars, který navrhl Barack Obama, mohou zabránit především škrty ve vesmírném programu – jež zařídil právě Barack Obama.

Americký prezident Barack Obama zveřejnil tento týden svou vizi dobývání vesmíru: věří ve splnění amerického plánu vyslat na Mars člověka a bezpečně ho dopravit zpět na Zemi do třicátých let tohoto století.

„Stanovili jsme jasný cíl nové kapitoly amerického počínání v kosmu: vyslat lidi na Mars a dopravit je bezpečně zpět na Zemi. Dostat se na Mars bude vyžadovat pokračování spolupráce mezi vládou a soukromými inovátory, a v tom si již nyní vedeme dobře. V příštích dvou letech soukromé společnosti vyšlou vůbec poprvé astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS),“ uvedl prezident Spojených států. Je ale tento plán realistický – anebo jde jen o „stavění si pyramidy“, jak to odsoudili jeho kritici?

Karel Pacner, publicista a odborník na kosmonautiku, v pořadu Horizont 24 uvedl, že Obama se o cestu na Mars (a také k asteroidům) zajímá již delší dobu, ale přitom pro to vlastně nic neudělal. „Je to jen plácnutí, jak to známe z jeho minulých projevů – on vlastně nemůže nic dělat, protože za čtvrt roku končí,“ říká Pacner. Podívejte se na celý rozhovor zde:

Karel Pacner o cestě na Mars (zdroj: ČT24)

Bez programu Constellation to půjde těžko

Zásadním problém amerického plánu cesty na Mars je, že Obama zrušil projekt Constellation, s nímž přišla administrativa George W. Bushe roku 2004. Tento program amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) měl za cíl vyvinutí nové generace kosmických dopravních prostředků. Šlo o rozsáhlý plán, jak se dostávat po krůčcích dál a dál od naší Země: jeho součástí byl jak vývoj nosných raket (Ares I a Ares V), ale také kosmické lodě Orion a lunárního přistávacího modulu Altair. Tyto stroje měly zpočátku zásobovat mezinárodní vesmírné stanici ISS, ale později měly hrát klíčovou roli v obnovení pilotovaných letů na Měsíc. A výhledově měly sloužit také při pilotovaných letech na Mars.

Projekt založený na využívání raketoplánů ale nabral zpoždění a také ho trápily finanční komplikace – a tak ho Barack Obama roku 2011 zrušil. Z celého projektu vlastně zbyla jen kosmická loď Orion. Za hlavní příčinu zrušení se považuje hospodářská krize z roku 2010.

Podle Karla Pacnera však právě projekt Constellation bude Americe velmi chybět. Než poletíme na Mars, mělo by se lidstvo nejprve vrátit na Měsíc, bez toho bude dosáhnutí Marsu velmi obtížné.

Orion - jediné, co přežilo z programu Constellation
Zdroj: NASA

Soukromý sektor naopak bude podle Karla Pacnera hrát stále důležitější roli. Obama spíše naskakuje do rozjetého vlaku, který teď nastartoval například Elon Musk, který by se rád dostal na Mars také do třicátých let 21. století. Na Mars v jeho plánech poletí kosmická loď Srdce ze zlata, která tam poveze stočlennou posádku – to možná už roku 2027.

Vydáno pod