Rosetta se odmlčela. Evropská vesmírna agentura ji nechala dopadnout na kometu

Sonda Evropské vesmírné agentury (ESA) Rosetta dnes zakončila svou úspěšnou dlouhou misi v hlubokém vesmíru kontrolovaným sestupem na povrch komety Čurjumov-Gerasimenko. Podle ESA  aparát na kometu dosedl v 12:40 SELČ, o 40 minut později přišel na Zemi signál.

Sonda Rosetta dnes v poledne ukončila svou misi kontrolovaným pádem na kometu Čurjumov-Gerasimenko:

Rosetta umírala „důstojně“, až do posledních okamžiků shromažďovala důležitá vědecká data. 

Během pádu sonda pořídila detailní fotografie povrchu komety, které by jinak nebylo možné získat. 

Rosetta se vydala na cestu v březnu 2004 a ke svému cíli dorazila po deset let trvající pouti. Jejím úkolem bylo kometu s katalogovým číslem 67P zevrubně prozkoumat, včetně vnitřní struktury, a pomoci vědcům poodhalit tajemství vzniku Sluneční soustavy před 4,6 miliardy let. K tomu byla také sonda vybavena robotickým modulem Philae, který na kometě přistál v listopadu 2014.

Přistání ale nebylo ideální a modul na Zemi vyslal jen několik sérií dat, která nicméně podle vědců byla i tak velmi důležitá a užitečná. Poloha přístroje na povrchu komety zůstala vědcům celou dobu neznámá, až do začátku září, kdy se na záběrech pořízených kamerou umístěnou na Rosettě podařilo Philae rozeznat.

Rosetta mohla žít, ale…

„Naši vědci diskutovali o možnosti pokračovat v misi, nicméně nakonec došli k závěru, že z blízkého průletu kolem povrchu mohou získat cenné informace. Například fotografie v bezprecedentně vysokém rozlišení nebo analýzu plynů,“ popsal vedoucí misí ESA Rolf Densing.

Rosetta v číslech
Zdroj: ESA

Zřícením sondy práce vědců nekončí. Získaná data budou ještě roky analyzovat. Už teď je jasné, že Rosetta a Philae objevily organické sloučeniny podporující teorii, že právě komety dodaly základní stavební kameny pro vznik života na Zemi.