Táta, máma a máma. Američtí lékaři přivedli na svět dítě se třemi rodiči

Časopis New Scientist přinesl převratnou zprávu. Před pěti měsíci spatřilo světlo světa dítě, jehož genetická informace pochází od tří lidí. O jeho jordánskou matku se v Mexiku, kde kontroverzní procedura mitochondriálního oplodnění není povolena ani zakázána, staral tým amerických lékařů. Syn se třemi rodiči je zdráv a vědci událost popisují jako „revoluční“.

Jordánská matka má genetickou dispozici k extrémně vzácnému Leighovu syndromu. Jedná se o závažné onemocnění postihující centrální nervový systém, které je dědičné. Přestože je žena sama zdravá, již dvě její děti nemoc zabila. Díky speciálnímu typu oplodnění je nyní její pětiměsíční syn zdráv.

Geny pro nemoc sídlí v deoxyribonukleové kyselině (DNA) v mitochondriích, které poskytují energii buňkám. Nesou jen 37 genů, které po matce její dítě zdědí, což je rozdíl oproti většině lidské DNA, která je přítomná v jádře každé buňky.

Lékaři proto odebrali jádro z vajíčka jordánské matky a vložili je do vajíčka dárkyně. Výsledné vajíčko tak obsahovalo většinu DNA matky a mitochondriální DNA dárkyně. Následně bylo oplodněno spermatem otce. Pětiměsíční syn tak má genetickou informaci od tří lidí, i když od dárkyně je to jen jedna desetina procenta jeho celkové DNA.

Početí z DNA tří lidí
Zdroj: ČT24
  • Mitochondriální dárcovství je speciální forma oplodnění in vitro. DNA budoucího potomka nepochází jen od jeho rodičů, ale také od dárce. Využití procedury má smysl, pokud je matka nositelkou genetického onemocnění, jemuž se konvenčními způsoby nelze vyhnout a přeneslo by se na dítě. Mitochondriální dárcovství je legální ve Velké Británii a jeho výzkum je povolený také ve Spojených státech.

„Je to revoluce,“ shodla se odborná veřejnost, když se zprávu dozvěděla. Jedná se totiž o vůbec první úspěšnou aplikaci tohoto typu mitochodriálního oplodnění. Vědci se domnívají, že urychlí jeho rozšíření a využití. Pomoci může stovkám žen, které trpí vzácnými genetickými odchylkami.

Plodění dětí se třemi rodiči však má své odpůrce. Genetické změny, ke kterým při procesu dochází, se v některých případech přenesou na další generace. Kritici lékařům vyčítají, že si „hrají na Boha“ a umožňují cestu k „designování“ dětí „na míru“. „Chránit život je etická věc,“ je však přesvědčen doktor John Zhang, který lékařský tým vedl.